x
x

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

  07.10.2022.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Republici Hrvatskoj obilježava se 7. listopada, a listopad je ujedno i mjesec borbe protiv raka dojke kada se javnost upozorava na važnost ranog otkrivanja raka dojke, prevencije te bolesti, pravovremenog liječenja te skrbi za oboljele.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke
Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće te upravo stoga je neophodno što ranije otkriti bolest. Preko 90% bolesnica s rakom dojke može se izlječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Rak dojke nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj u 2019. godini zabilježeno je 2999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene (stopa 34,7/100.000). Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga je u Hrvatskoj u padu. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. To je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Postoje predispozcijski faktori za razvoj raka dojke, a to su: genetska predispozicija, žene koje su imale prvu menstruaciju iza 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale iza 30. godine, koje su ušle u menopauzu prije 50. godine, pretile. Simptomi kod kojih svakako treba obratitit pozornost te potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na rak dojke su: čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica , crvenilo ili otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće te upravo stoga je neophodno što ranije otkriti bolest. Preko 90% bolesnica s rakom dojke može se izlječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%. Mamografijom, koja se preporučuje kao metoda za probir, može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50-69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Do sada završena su šest ciklusa pozivanja žena, a sedmi je u tijeku. Svake godine u okviru Programa učini se oko 150.000 mamografskih pregleda, odaziv je oko 60%, a otkriveno je ukupno u okviru programa probira preko 7.000 novih karcinoma dojke.  Cilj Programa je smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25% i otkriti rak u početnom stadiju u što većem postotku kako bi liječenje bilo uspješnije.