x
x

Hiperbarična terapija kisikom za liječenje kroničnih rana

  25.08.2013.

Kronične rane, često povezane s dijabetesom, bolestima arterija ili vena, česte su i imaju velik utjecaj na dobrobit onih koji su njima zahvaćeni. Hiperbarična terapija kisikom je liječenje namijenjeno povećanju opskrbe kisikom u ranama koje ne reagiraju na druge mjere liječenja.

Hiperbarična terapija kisikom za liječenje kroničnih rana

Hiperbarična terapija kisikom je način liječenja pri kojem ljudi udišu čisti kisik u posebno dizajniranoj komori (poput one koja se koristi za dubinske ronioce koji pate od problema uzrokovanih tlakom nakon prenaglog izranjanja na površinu mora).
Ovaj je pregled ažuriranjem randomiziranim studijama pokazao kako se čini da hiperbarična terapija kisikom poboljšava šanse za zacjeljivanje ulkusa stopala povezanih s dijabetesom te da može smanjiti broj velikih amputacija kod osoba s dijabetesom koje imaju kronične ulkuse stopala. Osim toga ova terapija može smanjiti veličinu rana uzrokovanih bolešću vena nogu, ali ovaj pregled nije pronašao dokaze za potvrdu ili odbacivanje bilo kakvog učinka na druge rane uzrokovane nedostatkom opskrbe krvlju kroz arterije ili ulkuse koji nastaju zbog pritiska.