x
x

Ljetna škola medicine ronjenja u Rijeci

  12.07.2022.

Tečaj ronjenja za studente medicine iz cijeloga svijeta, u sklopu Ljetne škole medicine ronjenja, okupio je prošli tjedan u Kraljevici na prvom zaronu 15 studenata iz Švedske, Finske, Danske, Francuske, Austrije, Brazila, Kanade, Kuvajta, Norveške, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i Tajvana. Tečaj organizira Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska (CroMSIC).

Ljetna škola medicine ronjenja u Rijeci

Osim pete godišnjice projekta, tečaj je nastavak tradicije koju je 1993. godine započeo riječki pulmolog doc. dr. Igor Barković, tadašnji student medicine i aktualni stručni mentor projekta, kao pokušaj privlačenja stranih studenata medicine u ratom zahvaćenu Hrvatsku. Ljetna škola medicine ronjenja studente uči kako roniti te kako hitno zbrinuti utopljenog ronioca, a pored toga, hrvatski stručnjaci podučavaju ih o podvodnoj i hiperbaričnoj medicini koja se sve više primjenjuje u liječenju raznih kroničnih poput Chronove bolesti, dijabetesa i ulceroznog kolitisabolesti dubinama, kao i u liječenju opeklina i smrzotina.

Prije 30 godina Rijeka nije imala svoju barokomoru, no u međuvremenu je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka sagrađena suvremena barokomora gdje se danas nalazi Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, što je povećalo praktične vještine i znanja koje strani studenti mogu steći u sklopu riječke Ljetne škole medicine ronjenja.