x
x

Medicinski priručnik za ronioce - rizici, prevencija i prva pomoć

  07.04.2023.

U okviru 3. Hrvatskog ronilačkog kongresa koji se proteklog mjeseca održao u Splitu, predstavljeno je značajno stručno izdanje koje obrađuje teme i podiže svijest o zdravstvenim izazovima s kojima se suočavaju ronioci te predstavlja najnovije znanstvene spoznaje i praktične savjete za ronioce.

Medicinski priručnik za ronioce - rizici, prevencija i prva pomoć

Riječ je o knjizi „Medicinski priručnik za ronioce – rizici, prevencija i prva pomoć“, čiji je autor dr. Mario Franolić, specijalist hitne medicine, liječnik podvodne i hiperbarične medicine te mentor na Zavodu za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka.

Najčešći problemi kod ronjenja su disbarične ronilačke bolesti, odnosno dekompresijska bolest raznih tipova, barotrauma pluća i barotraumatska plinska embolija. Priručnik na razumljiv i pregledan način pruža detaljne informacije o postupcima liječenja kod takvih stanja, prvoj pomoći unesrećenim roniocima te svim postupcima i pravilima kojih se ronioci trebaju pridržavati kako bi smanjili mogućnost incidenta na minimum.

Ova knjiga na jednostavan i precizan način donosi sve što novi, ali i oni iskusni ronioci moraju znati ako se žele baviti ronjenjem na siguran i odgovoran način. Daje savjete o prevenciji i liječenju ronilačkih bolesti, ali i o ograničenjima u ronjenju uz bolesti s kojima velik dio populacije svakodnevno živi.

Dr. Mario Franolić međunarodni je stručni konzultant za osnivanje i razvoj ustanova za podvodnu i hiperbaričnu medicinu te dijagnostiku mikrocirkulacije transkutanom oksimetrijom i hiperspektralnim snimanjem. Iskusan je ronilac i pripadnik HGSS-a sa zvanjem gorskog spašavatelja te instruktor Komisije za medicinu spašavanja HGSS-a.

Predgovor ovom jedinstvenom izdanju napisao je doc. dr. sc. Igor Barković, zamjenik pročelnika Zavoda za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka i zamjenik pročelnice Zavoda za pulmologiju KBC-a Rijeka.

Izvor: KBC Rijeka