x
x

Infekcija gornjih respiratornih putova i dijabetes?

  Ivan Gudelj, mag. pharm

  19.07.2013.

Infekcije gornjih respiratornih putova u ranoj životnoj dobi, a osobito tijekom prve godine života, povezane su s povećanim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 1, pokazala je studija objavljena u JAMA Pediatrics.

Infekcija gornjih respiratornih putova i dijabetes?

U prijašnjim studijama je pokazano da su infekcije enterovirusima povezane s razvojem autoimunosti i dijabetesa tipa 1, ali ovo je prva studija koja je pokazala da infekcije gornjih dišnih putova, često uzrokovane rinovirusima, također mogu biti povod za razvoj dijabetesa tipa 1.

Identifikacija okolišnih čimbenika koji mogu pridonijeti razvoju dijabetesa tipa 1 je jako bitna, pogotovo ako znamo da na razvoj dijabetesa tipa 1 jednak utjecaj imaju okolišni čimbenici, kao i genetski. Dobro poznavanje uzročnika infekcija, prehrambenih čimbenika i drugih okolišnih čimbenika koji mogu biti uzrokom dijabetesa tipa 1, poput rinovirusa, daju nam mogućnost da u budućnosti pratimo te čimbenike i utječemo na njih.

U studiji u kojoj je sudjelovalo 148 djece utvrđeno je da djeca koja su imala respiratornu infekciju od 6 do skoro 12 mjeseci života imaju veću mogućnost obolijevanja od dijabetesa tipa 1, a najveći udio antitijela su imala djeca koja su imala više od 5 infekcija u prvoj godini života. Djeca koja su imala infekciju tijekom druge godine života nisu imala povećani rizik za razvoj dijabetesa.

Rezultati animalnih i in vitro studija pokazuju da virusi mogu direktno inficirati i oštetiti beta stanice koje proizvode inzulin ili mogu aktivirati autoreaktivne T stanice te također mogu uzrokovati oštećenja beta stanica preko produkcije citokina.

Općenito govoreći, imunološki sustav je u ranoj dobi još u fazi razvoja i možda je upravo zato osjetljiv na izazove uzročnika infekcija. Međutim za sada još uvijek nije moguće objasniti zašto respiratorne infekcije mogu biti tako opasne o ovoj fazi razvoja.

Uskoro bi mogla biti moguća i klinička primjena ovih rezultata kroz cijepljenje protiv rinovirusa i primjenu protuupalnih lijekova kod djece s genetskom predispozicijom za dijabetes tipa 1.