x
x

EUDONORGAN - Edukacija i podizanje svijesti javnosti o darivanju organa u EU

  06.10.2018.

Započela provedba drugog paketa mjera projekta EUDONORGAN - „Edukacija i podizanje svijesti javnosti o darivanju organa u Europskoj uniji i susjednim zemljama“

EUDONORGAN - Edukacija i podizanje svijesti javnosti o darivanju organa u EU

uropska komisija, na inicijativu Europskog parlamenta, dodijelila je sredstva iz proračuna Europske unije za projekt EUDONORGAN (SANTE/2015/D4/037) - „Training and Social Awareness for Increasing Organ Donation in the European Union and Neighbouring Countries“ koji je službeno započeo u rujnu 2016. te čije je predviđeno trajanje 36 mjeseci.
 
Projekt ima za cilj povećanje broja darivanih organa za presađivanje u državama Europske unije i susjednim zemljama. Voditelj projekta je Španjolska, a Hrvatska je, uz Italiju i Sloveniju, jedna od zemalja partnera na ovom projektu.

EUDONORGAN podrazumijeva izradu i implementaciju dva osnovna paketa mjera na razini Europske unije usmjerena na edukaciju edukatora (Train the Trainers) i podizanje svijesti javnosti (Social Awareness).

dukacija edukatora realizirana je kroz online edukaciju i radionicu, održanu u Barceloni od 18. do 22. rujna 2017., koja je okupila stotinjak sudionika iz 28 europskih zemalja, obuhvativši tako različite interesne skupine, od zdravstvenih djelatnika, pacijenata, predstavnika udruga pacijenata, predstavnika javnih i vladinih organizacija, predstavnika zdravstvenih ustanova te medijskih djelatnika.
 
Nositelji drugog paketa mjera, usmjerenog na  podizanje svijesti javnosti o važnosti darivanja organa, su Slovenija (Slovenija Transplant) kao voditelj i Hrvatska (Ministarstvo zdravstva; Zavod za transplantaciju i biomedicinu).
Provedba drugog paketa mjera započela je prvim, od šest javnih događanja usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o važnosti darivanja organa, koje je održano 14. rujna u Varšavi u organizaciji Slovenija Transplanta.

Izvor: Ministarstvo zdravstva