x
x

Počinje cijepljenje protiv gripe

  03.11.2015.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je za ovu sezonu 260.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe. Potrebna količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u sezoni 2014./2015.g. Prošle se godine protiv gripe cijepilo 255.375 osoba, a sezonu prije 288.440. U sezoni 2013./2014. g. od gripe je oboljelo 11.935 osoba (jedna je osoba umrla), a u sezoni 2012./2013. g. oboljelo je 29.127 (četiri su osobe umrle).

Počinje cijepljenje protiv gripe

Pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe otkriveni su u nekoliko europskih zemalja, međutim ni u jednoj europskoj zemlji još nije nastupila sezona gripe. Stoga je sada pravi trenutak za cijepljenje stanovništva, jer će cijepljene osobe imati dovoljno vremena za razvoj imuniteta prije očekivanog početka epidemije gripe (kraj prosinca – početak siječnja). Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe imaju korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj.

Prema najnovijim podacima Europske komisije za javno zdravstvo je na području Europe svake godine gotovo 50 milijuna oboljelih od gripe, od kojih godišnje umre približno 40 tisuća oboljelih. Osim pobola, smrtnosti i povećanog broja hospitalizacija, gripa donosi i ekonomsku štetu, jer ljudi izostaju s posla, ali i troše više na lijekove pa se također na području Europe šteta koju donosi gripa može mjeriti i financijskim gubitkom koji doseže milijarde eura godišnje – rekao je dr. Vladimir Draženović. Zbog svega navedenoga, rekao je, očito je da je gripa bolest koju ne možemo izbjeći, jer se svake godine vraća ili bolje reći seli s jedne strane zemaljske kugle na drugu pa je najbolje i najbezbolnije ovu bolest prevenirati putem cijepljenja. Cijepljenje je učinkovit i vrlo brz medicinski postupak pomoću kojeg u kratkom vremenu osoba stekne imunitet. Simptomi su vrlo blagi i brzo nestaju, ali je dobrobit neprocjenjiva. Iako je gripa, kaže, ove godine već ušla u Hrvatsku i to prije dva tjedna, slučaj je izoliran, a prve prave slučajeve očekujemo oko Nove godine.

I ove je godine cijepljenje besplatno za osobe s kroničnim bolestima, trudnice i sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zdravstvene djelatnike, prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

Građani se mogu kao i ranijih godina cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

Ukoliko se želite više informirati o gripi posjetite stranicu www.gripa.hr koju uređuju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni centar SZO za influencu.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexGastalZipantola PROTECT
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: