x
x

Neurološki simptomi mogu prikriti rane znakove influence

  Ana Balažin Vučetić, dr. med. specijalist pedijatar

  20.01.2012.

U djece i mladih odraslih s neurološkim i neurorazvojnim poremećajima, koji su pod povećanim rizikom za razvoj teže kliničke slike influence, inicijalni simptomi su često atipični, što može odgoditi ranu dijagnozu bolesti, objavio je američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) u svom tjednom izvješću.

Neurološki simptomi mogu prikriti rane znakove influence
S obzirom da se influenca može činiti kao nespecifična respiratorna infekcija, kliničari bi u pojedinim slučajevima, ako za to postoje indikacije, trebali razmotriti empirijsku istovremenu primjenu i antivirusnog i antibiotskog lijeka.

U nedavno objavljenom izvješću CDC-a (Morbidity and Mortality Weekly Report) opisana je epidemija influence iz veljače 2011. god. koja se javila u ustanovi za djecu i mlade odrasle s neurološkim i neurorazvojnim poremećajima, u državi Ohio i koja je dovela do 10 hospitalizacija i 7 smrti među 130 štićenika. Tijekom epidemije, 76 štićenika razvilo znakove akutne respiratorne bolesti. 13 ih je bilo teško bolesno, 7 je imalo potvrđenu dijagnozu influence, a 6 ih je imalo sumnju na influencu. Srednja dob teško bolesnih štićenika je bila 22 godine, s raspon dobi je bio od 14 do 33 godina. Svi štićenici su prethodno bili cijepljeni preporučenim cjepivom protiv influence za sezonu 2010/2011.

U 13 štićenika s teškom influencom, neurološke dijagnoze su uključivale teške neurološke i neurorazvojne poremećaje, uključujući i fizička ograničenja (npr. skoliozu, hemiplegiju, kvadriplegiju ili cerebralnu paralizu).

Od 13 teško bolesnik štićenika, njih je 8 (62%) primilo oseltamivir, no svega njih 4 (31%) je primilo lijek unutar preporučenih 48 sati od početka bolesti, što je optimalni period za postizanje najveće učinkovitost ovog antivirusnog lijeka. Treba imati na umu, međutim, da antivirusni lijekovi mogu pomoći kod influence i u slučajevima kada se daju nakon 48 sati, posebno u osoba koje su jako bolesne, hospitalizirane ili imaju progresivni oblik bolesti.

Autori naglašavaju da je za štićenike s respiratornim simptomima koji su smješteni u ustanovama od iznimne važnosti što hitnije testiranje i što ranija primjena empirijske antivirusne terapije influence. Izazovi u dijagnozi influence u ovoj populaciji uključuju činjenicu da simptomi influence mogu predstavljati samo diskretnu promjenu dotadašnjeg kliničkog statusa i činjenicu da pojedinci nisu u stanju učinkovito komunicirati svoje simptome. Kod ovih bolesnika postoji dodatni rizik od nastanka infekcija donjeg dišnog sustava zbog slabije mogućnosti eliminacije sekreta.

U svih štićenika u ustanovama sličnima ovoj, dakle u onih neurološki ili neurorazvojno oštećenima te općenito u svih ostalih štićenika koji su ili starije životne dobi, teško narušenog zdravlja ili su dugotrajno smješteni u ustanovi, simptomi influence mogu biti atipični, a vrućica često može izostati. Kliničari koji skrbe za ove skupine bolesnika trebaju biti svjesni važnosti svakodnevnog aktivnog praćenja bolesnika tijekom sezone influence kako bi se uočili i najraniji potencijalni znakovi i simptomi influence. Rana sumnja na influencu važna je kako bi se što ranije prije primijenila antivirusna terapiju. S obzirom da se influenca može činiti kao nespecifična respiratorna infekcija, kliničari bi u pojedinim slučajevima, ako za to postoje indikacije, trebali razmotriti empirijsku istovremenu primjenu i antivirusnog i antibiotskog lijeka.

Osoblje koje je zaposleno u sličnim ustanovama, treba se redovito cijepiti, a cijepljenje treba provesti i u svih štićenika. Iako se cijepljenje smatra najučinkovitijom metodom za prevenciju influence i njenih komplikacija, prosječna učinkovitost cjepiva kod zdravih, mladih osoba je 80%. Učinkovitost je smanjena kod djece mlađe od 5 godina zbog nezrelosti imunološkog sustava i kod osoba starijih od 60 godina zbog starenja imunološkog sustava koji nije u mogućnosti stvoriti odgovarajuću zaštitu na nove uzročnike bolesti. U slučaju nepodudarnosti cirkulirajućih sojeva i sojeva uključenih u cjepivo, učinak se može smanjiti i kod zdravih, mladih osoba. Međutim, bez obzira na navedena ograničenja, cijepljenje značajno smanjuje mogućnost komplikacija i smrti zbog gripe. Osim toga u primjeni je i adjuvantno cjepivo protiv gripe koje intenzivnije potiče stvaranje imunološkog odgovora.

Više službenih informacija o gripi dostupno je na stranicama o gripi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo www.gripa.hr.

VEZANI SADRŽAJ > <