x
x

T-limfociti usmjereni protiv stanica raka-budućnost liječenja zloćudnih bolesti?

  Gaela Szabo, mag. pharm

  16.01.2013.

Japanski znanstvenici prvi su dokazali da je moguće dobiti limfocite usmjerene specifično protiv stanica raka iz induciranih pluripotentnih matičnih stanica (iPSC). Njihov rad daje nadu da ćemo u budućnosti u liječenju moći koristiti stanice pacijenata. Klonovi stanica imunosnog sustava povećali bi sposobnost organizma da se na prirodan način bori protiv zloćudne bolesti.

T-limfociti usmjereni protiv stanica raka-budućnost liječenja zloćudnih bolesti?

Shinya Yamanaka je zajedno s Britancem Johnom B. Gurdonom 2012. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu. Otkrili su upravo da se iz zrelih stanica mogu dobiti pluripotentne nakon što se tretiraju posebnim molekulama DNA koje su njemu u čast nazvane Yamanaka faktorima.

Hiroshi Kawamoto i njegov tim započeo je s istraživanjem zrelih T-limfocita usmjerenih protiv jednog tipa raka kože i reprogramirao ih u matične stanice (iPSC). Iz takvih je stanica ponovno proizveo klonove aktivnih, antigen-specifičnih T-limfocita.

Prijašnji slični pokušaji nisu urodili plodom jer su dobiveni limfociti bili kratkoživući i nisu uspjeli uništiti stanice raka. U ovoj studiji proizvedeni su klonovi citotoksičnih T-limfocita specifičnih za MART-1 epitop eksprimiran kod melanoma. Pokazalo se da su iste genetičke strukture i da je preko 90% stanica prepoznavalo navedeni epitop. T-limfociti su proizveli i antitumorski protein interferon γ nakon izlaganja antigen-prezentirajućim stanicama.

Preostaje istražiti samo mogu li novi klonovi selektivno ubiti tumorske stanice bez da oštete zdrava tkiva. Ukoliko se to potvrdi, ove ćemo stanice moći direktno aplicirati pacijentima kao injekcije. Kawamoto tvrdi da bi se to moglo realizirati već u bliskoj budućnosti.