x
x

Potencijalni problemi s induciranim matičnim stanicama

  25.05.2011.

Velika očekivanja da se pronađe etički manje kontroverzan oblik pluripotentnih matičnih stanica, u sjeni su istraživanja objavljenog ovog tjedna u časopisu Nature. Tim znanstvenika na čelu s Yang Xuom na Sveučilištu u Kaliforniji, u San Diegu, pokazao je da inducirane pluripotentne matične stanice pokreću imunološke reakcije kada se implantiraju u miševe. U nekim slučajevima, imunološki sustav životinja u potpunosti je uništio implantirane stanice.

Potencijalni problemi s induciranim matičnim stanicama

To je bilo neočekivano jer su i životinja (miš) i stanice implantirane u životinju imale isti genski kod. Teoretski, reakcija je trebala izostati.

Medijska izvješća sugerirala su da bi to moglo baciti sjenu na istraživanja pluripotentnih matičnih stanica (iPS) . "Pretpostavka da su stanice izvedene iz pluripotentnih matičnih stanica potpuno imuno-tolerantne mora biti ponovno preispitana i procijenjena prije nego što se krene s istraživanjima na ljudima", rekao je Xu.

Međutim, postoje i druga, više optimistična tumačenja Xuovog pokusa. Jedan od vodećih znanstvenika s područja istraživanja matičnih stanica, George Daley, iz Amerike, s Harvarda, vjeruje da će ovi problemi biti prevladani. Nakon što su pluripotentne matične stanice diferencirane, one ne mogu izraziti taj 'problematični' gen koji uzrokuje reakciju odbijanja. U načelu, rekao je za časopis ScienceNow, "mi bismo trebali biti u mogućnosti stvarati pluripotentne matične stanice koje su jednake embrionalnim matičnim stanicama (ES)."

Izvornik: bioedge.org / Michael Cook
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.