x
x

Prvo kliničko ispitivanje s induciranim pluripotentnim stanicama

  15.08.2013.

Japanska istraživačka skupina uskoro započinje prvo kliničko ispitivanje u svijetu koristeći inducirane pluripotentne stanice (IPS). Istraživači su svoje konačno odobrenje dobili 1. kolovoza, nakon što je odbor mjesecima radio analizu i procjenu.

Prvo kliničko ispitivanje s induciranim pluripotentnim stanicama

Istraživači iz Centra za razvojnu biologiju RIKEN u Kobeu, koristit će stanice retinalnog pigmentnog epitela, dobivene od iPS-stanica, u pokušaju da zaustave makularnu degeneraciju. Šest pacijenata će primiti presadak u jedno oko. Istraživači će pratiti učinak presatka tijekom razdoblja od tri godine.

Neki stručnjaci sa zadrškom komentiraju ovo ispitivanje. Robert Lanza iz kompanije Advanced Cell Technology (ACT) u Kaliforniji, je zabrinut zbog mogućnosti da stanice postanu kancerogene. "Ne mogu zamisliti da bilo koje regulatorno tijelo dopušta takvo ispitivanje bez godina intenzivnog pretkliničkog ispitivanja".

Kao što Nature izvještava: "iPS stanice će biti genetski identične stanicama pojedinog pacijenta te se nadamo da će se na taj način izbjeći problemi s imunološkom odbacivanjem koji su kočili prethodne pokušaje korištenja stanica dobivenih iz fetusa".

Izvornik: Castelvecchi D. Japan to start stem-cell study on humans (blogs.nature.com)

Preveo: Tihomir Ježinac, dr.med.