x
x

Opsjednutost Koreje kozmetskom kirurgijom

  09.03.2012.

Stručnjaci tvrde kako internet potiče opsesiju kozmetskom kirurgijom u Južnoj Koreji. Imućna azijska zemlja s oko 50 milijuna stanovnika, na drugom je mjestu po broju plastičnih operacija u svijetu, odmah iza Mađarske.

Opsjednutost Koreje kozmetskom kirurgijom

Postoje tisuće web stranica estetske kirurgije sa stotinama tisuća ljubitelja, koje fanaticima plastične kirurgije omogućuju raspravu o omiljenim operacijama, dijeljenje savjeta o poboljšanju izgleda i postavljanje fotografija na kojima su vidljive promjene. Unatoč Konfucijevom nauku koji kaže da je promjena izgleda uvreda za roditelje, stranice poput Yeowooya - koja je najpopularnija sa 550 000 sljedbenika - nastavljaju cvjetati.

"Sada privlačim dečke nakon liposukcije lica", kazala je anonimna žena nedavno imenovana "Kraljicom tjedna plastične kirurgije" na Yeowooya. "Vidite li, lice mi je mršavije nego prije". Njezin napis je polučio 500 komentara drugih koji bi htjeli poći istim stopama - do njenog kirurga. Jedna je napisala: "Molim vas pošaljite mi podatke o klinici. I ja želim odstraniti salo s lica." Međunarodno društvo estetskih i plastičnih kirurga (ISAPS) navodi da je sa 770 913 plastičnih zahvata, Koreja sedma zemlja po ukupnom broju operacija u svijetu. Mnoge srednjoškolke odlaze na operacije nakon što polože prijemni ispit za fakultet, a klinike za plastičnu kirurgiju agresivno oglašavaju primamljivim detaljima poput kirurških paketa "majka i kćer".

"Rastući dohodak i povoljna društvena atmosfera (za kozmetsku kirurgiju) omogućavaju da sve više ljudi ide pod nož", rekao je psihijatar Shin Young-Chul iz bolnice Kangbuk Samsung u Seulu, "ali je ova pomama u zadnje vrijeme zaista pretjerana."

Preveo: Jakov Mihanović, dr. med.
Izvornik torontosun.com