x
x

Medicinske sestre u Americi oštro se protive potpomognutom samoubojstvu

  10.11.2012.

Unatoč tome što je u državama Oregon i Washington potpomognuto ubojstvo legaliziran čin, i što se u nekoliko američkih saveznih država aktivno provode kampanje u svrhu legalizacije eutanazije i potpomognutog ubojstva, Američko društvo medicinskih sestara (American Nurses Association- ANA) i dalje se snažno protivi obadvjema opcijama okončanja života.

Medicinske sestre u Americi oštro se protive potpomognutom samoubojstvu

To je i trenutno stajalište javnosti s obzirom na nacrt kojim se želi ažurirati postojeći dokument iz 1994.godine.

Nacrt donosi realističan pogled na sve veći pritisak usmjeren na medicinske sestre, jer se od njih traži sve veća popustljivost i sudjelovanje u potpomognutom samoubojstvu. Pacijenti bi se morali sami suočiti i nositi s "vlastitim osjećajem patnje, nemirom, zbunjenošću, i nesposobnošću". Međutim, nacrt navodi da je "činjenica da se svi oblici ljudske patnje i boli ne moraju nužno ukloniti smrtnim putem i da to nije adekvatno opravdanje za profesionalno sankcioniranje potpomognutog samoubojstva".

Obje udruge, i American Medical Association i ANA imaju stav da je sudjelovanje u potpomognutom samoubojstvu "nespojivo s integritetom profesionalne uloge i također krši društveni ugovor između određene profesije i društva". Obje organizacije su se obvezale poštivati pojam "svetost života".

Što je onda s pravom pacijenta na samoodređenje? Sadržaj nacrta potvrđuje poštivanje tog prava. No, u nacrtu stoji da "u cilju očuvanja moralnih obveza struke i integriteta svake pojedine medicinske sestre, sestre nisu dužne ispunjavati sve zahtjeve pacijenata i njihovih obitelji".

Izvornik: bioedge.org
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.

www.hkld.hr

http://www.hkld.hr/news.php