x
x

Europski sud za ljudska prava: Ne postoji pravo na potpomognuto samoubojstvo

  10.02.2011.

Europski sud za ljudska prava je jednoglasno odlučio kako ne postoji ljudsko pravo na potpomognuto samoubojstvo. Pozadina ove važne presude vodi do Švicarske. 57-godišnji Švicarac, Ernst G. Haas, smatrao je kako nakon 20 godina teške borbe s bipolarnim afektivnim poremećajem više ne može dostojanstveno živjeti. Dvaput je pokušao samoubojstvo, a potom je došao na ideju korištenja natrij pentobarbitala, lijeka koji se izdaje samo na recept.

Europski sud za ljudska prava: Ne postoji pravo na potpomognuto samoubojstvo

Ali, nijedan psihijatar mu ga nije želio propisati. Tada je od švicarske vlade zatražio dozvolu za dobivanje natrij-pentobarbitala bez recepta. Tvrdio je da Članak 8. nameće državi "pozitivnu obavezu" da stvori uvjete za samoubojstvo koje bi bilo počinjeno bez rizika od neuspjeha i bez boli.

Razni su ga švicarski sudovi odbili. Gospodin Haas je tada od 170 različitih psihijatara tražio pregled i mišljenje očekivajući da će dobiti natrij pentobarbital. Svi su mu to odbili.

Kao rezultat toga, gospodin Haas se pozvao na članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima, koji jamči pravo na privatnost, te tužio švicarsku vlada Europskom sudu za ljudska prava.

Dana 20. siječnja, Sud je izrekao svoju odluku. On je priznao kako se čini da se u članku 8. implicira pravo na samoubojstvo. To je ojačano 2002. slučajem Pretty, u kojemu je Sud odobrio pravo Britanki na samoubojstvo ako svoj život smatra nedostojanstvenim i bolnim.

Međutim, članak 2. Konvencije jamči pravo na život. Većina država članica daje pravu na život veći značaj nego pravu na samoubojstvo.

Sud je istaknuo da receptni sustav služi zaštiti ranjivih ljudi u donošenju nepromišljenih odluka i sprečavanju zloporabe. To je sve istinitije u zemlji kao što je Švicarska, gdje je potpomognuto samoubojstvo legalno. Također se navodi kako se rizik od zloupotrebe prisutne u sustavu koji olakšava potpomognuto samoubojstvo ne smije podcijeniti. Zato je potrebno imati recept od liječnika i obaviti psihijatrijski pregled, kako bi se osigurala slobodna volja i odgovarajuće zaštitne mjere.

Izvornik: humanrightseurope.org
Preveo: Slaven Falamić, mag.pharm.

HKLD