x
x

Svjetski dan palijativne skrbi 12. listopada

  13.10.2012.

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi ove se godine obilježava 12. listopada. Akcijama koje se širom svijeta organiziraju na današnji dan želi se skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se suočavaju bolesnici oboljeli od neizlječivih bolesti i njihove obitelji.

Svjetski dan palijativne skrbi  12. listopada

Palijativnu skrb treba polovica oboljelih od zloćudnih bolesti, osobe koje boluju od demencije, posljedica moždanog udara i ostalih kroničnih neuroloških bolesti te kroničnih bolesti jetre, srca i pluća.

Ministar Ostojić izjavio je kako će se uskoro pokrenuti javna rasprava o osnivanju regionalnih centara za palijativnu skrb, dodajući kako je planirano pet takvih centara.

„Uvjeren sam da ćemo do kraja mandata ispuniti zamisli iz 'Plana 21', da imamo pet regionalnih centara za palijativnu skrb, jer mnogo je razloga zbog kojih nam takvi centri trebaju, rekao je ministar Ostojić te dodao kako je Hrvatska po broju stanovnika starijih od 65 godina u europskom vrhu.

Prema podacima gerontoloških centara, u 2001. godini svaki je šesti stanovnik Hrvatske bio stariji od 65 godina dok je danas to svaki četvrti do peti.

Ove je godine Ministarstvo zdravlja, zahvaljujući uštedama, uspjelo financirati dva odjela za palijativnu skrb i već ih otvorilo u općim bolnicama u Kninu i Novome Marofu. Riječ je o novim odjelima s dvadesetak postelja.

www.zdravlje.hr