x
x

Uočena povezanost Toxoplasma gondii sa suicidom kod shizofrenih bolesnika

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  11.06.2012.

Najnovije istraživanje predstavljeno na godišnjem skupu Američke psihijatrijske udruge povezuje suicidalnost kod shizofrenih bolesnika s infekcijom Toxoplasma gondii.

Uočena povezanost Toxoplasma gondii sa suicidom kod shizofrenih bolesnika

Toxoplasma gondii (T. gondii) je intracelularni protozoon parazit kojim je kontaminirno čak oko jedne trećine svjetske populacije.

Infekcija nastupa unosom neadekvatno termički obrađenog mesa u organizam ili pak u radu i direktnom doticaju sa sirovim mesom te vodom ili hranom koja je zaražena oocistom koja se najčešće nalazi u izmetu zaraženih mačaka.

Istraživanje je obuhvatilo 950 odraslih osoba koji boluju od shizofrenije, a potvrđeno je da kod osoba mlađih od 39 godina postoji značajna povezanost između izloženosti T. gondii i pokušajima suicida u anamnezi.

Kod ispitanika u dobi od 39 godina naviše nije bilo značajnije povezanosti između ove dvije varijable, a istraživači ovaj podatak smatraju posebno vrijednim pažnje zbog prijašnjih istraživanja koja su također pokazala općenito povećani suicidalni rizik kod mlađih bolesnika sa shizofrenijom u usporedbi sa starijim bolesnicima.

Istraživanje je provedeno u Njemačkoj, u Münchenu, a tijekom istraživanja mjerena je IgG plazma protutijela na T. gondii, glutenski epitopi, herpes simplex virus tip 1 (HSV-1) i citomegalovirus (CMV).

Podatci o povijesti pokušaja suicida, trajanju bolesti, dozi antipsihotika, indeksu tjelesne mase i težini simptoma prikupljeni su u kliničkim intervjuima, a rezultati su pokazali da je 351 sudionik pokušao samoubojstvo.

Istraživači navode kako još uvijek nije jasno je li sam parazitski mikroorganizam uzročnik ili je to ipak imunološki odgovor organizma na zaraženost parazitom, no u izvješću se navodi nekoliko mogućih mehanizama povezanosti koji uključuju i mogućnost da je T. gondii marker dijateze suicida koji mogu uključivati elemente impulzivnosti i smanjenje brige o sebi ili mogućnost promjene dopaminergične neurotransmisije, povremene reaktivacije latentne infekcije ili poticanja proizvodnje visoke razine protupalnih citokina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izvijestila kako je stopa suicida porasla za 60% u posljednjih 45 godina. Na globalnoj razini dogodi se milijun samoubojstava godišnje, što znači da svakih 40 sekundi netko sebi oduzme život.

Rizik od suicida kod bolesnika sa shizofrenijom je oko 4% do 5%, no sumnja se da je taj broj i veći kod mlađih bolesnika te da samo liječenje simptoma poremećaja ne mora nužno smanjiti i rizik od suicida.

Istraživači smatraju da bi rezultati ovog ispitivanja, potvrđeni u većim istraživanjima, mogli poslužiti kao poticaj za razvoj mogućih novih strategija liječenja kako bi se spriječio suicid općenito, a osobito kod bolesnika sa shizofrenijom.