x
x

Geni odgovorni za shizofreniju

  15.08.2011.

Novo istraživanje koje su proveli američki znanastvenici pokazalo je da je više od 50% „sporadičnih“ nenasljednih oblika shizofrenije uzrokovano novonastalim mutacijama gena.

Geni odgovorni za shizofreniju

Istraživači sa Medicinskog cetnra koji se nalazi u sklopu poznatog američkog sveučilišta Columbia proučili su gene ljudi oboljelih od shizofrenije, gene članova njihovih obitelji, kao i gene zdravih dobrovoljaca.

Svi sudionici ovog istraživanja bili su južnoafrikanci.

Istraživači su otkrili 40 mutacija koje pogađaju različite gene i vjeruju da postoji još stotinu mutacija koje poguduju razvoju shizofrenije.

Dr. Bin Xu, profesor kliničke neurobiologije na ranije spomenutom sveučilištu i jedan od autora istraživanja, rekao je: „Otkrivanje tih štetnih de novo mutacija iz temelja je promijenilo naše shvaćanje genetske osnove shizofrenije".

Dr. Maria Karayiorgou, koja je predvodila istraživački tim, istaknula je da je „osobito fascinantna" činjenica da su sve mutacije otkrivene na različitim genima.

"To pokazuje da bi mnogo više mutacija nego što predpostavljamo moglo doprinostiti razvoju shizofrenije. Uzrok tome vjerojatno je kompleksonst neuroloških spojeva koje bolest pogađa; mnogi geni potrebni su za njihov razvoj i funkcioniranje."

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu „Nature Genetics", a mogli bi imati vrlo važne implikacije na liječenje, budući da bi neurološki spojevi pogođeni mutacijama gena mogli predstavljati mjesto za razvoj novih lijekova.

Shizofrenija je jedan od najtežih duševnih poremećaja od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 18.000 bolesnika, a godišnje ih se hospitalizira oko 6.500. Oko 2.000 shizofrenih bolesnika u Hrvatskoj smješteno je u socijalne ustanove.

Lovro Lamot, dr. med.