x
x

Program Svjetskog dana srca 29. rujna

  28.09.2013.

Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna 2013. godine pod geslom "Kreni putem zdravog srca". U znak proslave Svjetskog dana srca, Hrvatsko kardiološko društvo Vas poziva da poduzmete korake prema životu sa zdravim srcem: potičite tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu te zabranite pušenje kako biste sebi i svojoj obitelji smanjili rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Program Svjetskog dana srca 29. rujna

Za više informacija pratite web stranice Zaklade Hrvatska kuća srca i Hrvatskog kardiološkog društva.

Zaklada Hrvatska kuća srca: http://www.zaklada-hks.hr
Facebook: https://www.facebook.com/HrvatskaKucaSrca
Svjetska kardiološka federacija: http://www.worldheartday.org

Plakat Svjetski dan srca 2013. (web rezolucija) - pdf (734.86 KB)

Plakat Svjetski dan srca 2013. (print A3) - pdf (2.33 MB)
Letak Svjetski dan srca 2013. (djeca) - pdf (1.77 MB)
Letak Svjetski dan srca 2013. (odrasli) - pdf (1.62 MB)

Programi zbivanja

Programi zbivanja vezano uz Svjetski dan srca 2013. po gradovima: Zagreb, Korčula, Rijeka, Pakrac, Bjelovar, Karlovac, Čakovec, Požega, Biograd na moru, Park prirode Medvednica, Split, Prelog, Slavonski Brod, Vinkovci, Osijek, Zadar, Šibenik, Koprivnica - pdf (403.76 KB)

Zagreb

Svjetski dan srca obilježava se u 195 zemalja svijeta na poziv Svjetske kardiološke federacije. Tim povodom Zaklada „Hrvatska kuća srca" pokreće društveno odgovornu inicijativu „Kreni putem zdravog srca" u suradnji s Centrom za istraživanje i razvoj športa kojom će promovirati tjelesnu aktivnost kao preduvjet zdravog načina života.

Aktivnosti Svjetskog dana srca 2013. bit će predstavljene na Konferenciji za medije u srijedu, 25. rujna 2013. godine s početkom u 11,00 sati u Zakladi „Hrvatska kuća srca", Zagreb, Ilica 5/II, prolaz Oktogon (V.stube).

Informacije o Konferenciji za medije - http://www.zaklada-hks.hr/index.php/aktivnosti/15-svjetski-dan-srca/sds2013/27-konferencija-za-medije

Rijeka

Hrvatsko kardiološko društvo Podružnica Rijeka organizira Konferenciju za medije u utorak, 24. rujna 2013. godine u 10 sati s najavom događanja za obilježavanje Svjetskog dana srca (Info Centar Grada Rijeke).

Detaljan program Rijeka - 29. 9. 2013. - pdf  (145.3 KB)

Poziv i upute za sudjelovanje u akciji "Zdravi kolač za zdravo srce" - pdf (122.38 KB)

Opatija

Redovita fizička aktivnost temelj je očuvanja zdravlja. Ovakvo tradicionalno vjerovanje, potvrđeno je mnogobrojnim znanstvenim istraživanjima i ugrađeno u temelje svake sveobuhvatne skrbi o kardiovaskularnim bolestima. Spomenom redovite tjelovježbe, gotovo nam uvijek misli krenu put organiziranih sportskih aktivnosti, međutim, da li je baš tako? Naime, svaka je fizička aktivnost izvrsna navika ako se provodi redovito. Trideset minuta hoda dnevno minimum je koji smo dužni svojim zapostavljenim tijelima, a sve iznad toga dobrodošao je oblik brige za sebe. Mnoge dnevne zadatke u kojima se koristimo automobilima, liftovima i javnim prijevozom, mogli bismo izvesti hodajući. Hodanje nije gubljenje vremena. Što činimo s vremenom koje smo uštedili sjedeći u automobilu nasred nepregledne kolone u gradskoj ulici? Ako ga i uspijemo uštedjeti, vjerovatno ćemo ga potrošiti gledajući kako u TV-studiju bezpredmetne teme razglabaju neka poznata lica, ili ćemo sjesti s prijateljem na kavu da bismo razgovarali. A pitajmo se samo jesmo li ikada pomislili da se puno razgovora može obaviti šećući?

Trka za srce ima humanitarni karakter i nije trka u doslovnom smislu riječi, ona samo podsjeća na važnost tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja. Malene kockice napora u promociji zdravlja, provođenjem na različitim razinama, sveobuhvatnošću mogu dati neslućene rezultate. Za danas, za sutra, za nas, naše bake i djecu.

Program Opatija 29. 9. 2013. - pdf (524.14 KB)