x
x

Prekid sekundarne prevencije acetilsalicilnom kiselinom je štetan

  Jacinta Vuković, dr. med.

  22.07.2011.

Bolesnici s kardiovaskularnom bolešću koji prekinu preventivno uzimanje acetilsalicilne kiseline izlažu se povećanom riziku od nefatalnog infarkta miokarda.

Prekid sekundarne prevencije acetilsalicilnom kiselinom je štetan

Studijom čiji su rezultati objavljeni u srpnju 2011 u BMJ, obuhvaćena je populacija od 40000 bolesnika koji su uzimali acetilsalicilnu kiselinu za sekundarnu prevenciju kardiovaskularnog incidenta, a korišteni su podatci dostupni u Health Improvement Network, medicinskim bazama koje sadrže podatke više od 3 milijuna pacijenata iz ordinacija opće medicine u Velikoj Britaniji.

Analizirani su slučajevi bolesnika s nefatalnim infarktom miokarda koji su praćeni kroz 3 godine. Kontrolna skupina je izabrana nasumce iz definirane populacije.
Analiza je pokazala da su bolesnici koji su prekinuli korištenje acetilsalicilne kiseline u svrhu sekundarne prevencije imali povećan rizik za kardiovaskularni incident. Na svakih 1000 bolesnika u periodu jedne godine bilo je 4 dodatna slučaja nefatalnog infarkta miokarda u skupini koja je prekinula korištenje acetilsalicilne kiseline.
Prekid sekundarne prevencije u osoba koje uzimaju acetilsalicilnu kiselinu za sekundarnu prevenciju kardiovaskularnog incidenta ne preporuča se osim u slučajevima ozbiljne ugroženosti uslijed gastrointestinalnog krvarenja.

VEZANI SADRŽAJ > <