x
x

Razlika u dijagnostici nesvjestice kliničkih specijalista i specijalista OM

  16.05.2014.

Razlika u postavljanju dijagnoze kliničkih specijalista i LOM-a. Korištenje dijagnostike radi dijagnostike bez rješenja osnovnog problema pacijenta i objašnjenja zašto se pojavio gubitak svijesti.

Razlika u dijagnostici nesvjestice kliničkih specijalista i specijalista OM

Prikaz slučaja: Pacijentica D. B. (74 godine) uzima redovitu terapiju za hipertenziju, inače zdrava. U travnju 2013. (petak popodne) gubi svijest u obiteljskoj kući. Suprug i sin odvode ju u privatnu polikliniku. Obavlja neurološki, kardiološki i gastroenterološki pregled. Neurološki nalaz je uredan, kolor dopler karotida uredan, RTG vrata upućuje na diskopatiju C3-C4. Kardiološki nalaz je uredan, ultrazvuk srca također. Gastroenterološki nalaz i ultrazvuk abdomena uredni. Laboratorijski nalazi uredni. Preporučuje se kontrola kod obiteljskog liječnika za sedam dana, ako se dijareja nastavi, te kontrola kod audiologa. Cijena učinjenih pregleda iznosi 1699 kn s uključenim popustom za umirovljenike. Nakon sedam dana javlja se svom obiteljskom liječniku, koji iz anamneze saznaje da pacijentica ima dijareju unatrag posljednjih mjesec dana. Iz epidemiološke anamneze saznaje se da mjesto u kojem stanuje nije priključeno na vodovodnu mrežu te da cijelo mjesto upotrebljava vodu iz gorskog izvora. Kvaliteta vode nije kontrolirana. Svi imaju septičke jame.

U fizikalnom statusu nešto bljeđa, mršavija nego inače, normoritmična, kardiokompenzirana, eupnoična, tlaka 130/70, življe peristaltike abdomena. Liječnica postavlja dijagnozu gastroenteritis chronica, a u terapiji ne propisuje ništa osim savjeta da se voda obvezno prokuhava prije uporabe (za jelo i piće te ispiranje namirnica). Na pitanje ima li još tko probavne smetnje, ne zna odgovor, jedino se sin žalio. S obzirom na to da su u dva protekla mjeseca svakodnevno padale kiše, pomišlja se da je došlo do miješanja septičkih jama i gorskih izvora. Pita se ima li tko u selu učestale stolice. Daje se uputnica za analizu stolice. Nakon dva dana pacijentica se javlja telefonski i obavješćuje da joj je bolje, da cijelo selo ima učestale stolice te da neće dati stolicu na analizu jer je sve od vode kao što sam joj rekla. Na kraju se postavlja pitanje zašto smo platili 1699 kn?

Zaključak: Visoko sofisticirana dijagnostika vrsnih stručnjaka ne može zamijeniti poznavanje socioekonomske situacije pacijenta i dobro uzetu anamnezu kao dio holističkog pristupa obiteljskog liječnika.

Ivana Šutić, Valentino Pavišić, Zdenka Barićev-Novaković