x
x

Klinika za psihijatriju Vrapče: prikazan film Birtija iz 1929.

  12.06.2024.

Obilježavanje Dana prava osoba s duševnim smetnjama u Klinici za psihijatriju Vrapče započeo je simpozijem “Pravo na optimalno liječenje – biopsihosocijalni individualni pristup liječenju”, a nakon stručnog dijela Edukacijski centar postao je kino-dvorana za goste, pacijente i osoblje Klinike te je uz pratnju sastava LHD prikazan nijemi, crno bijeli film “Birtija” iz 1929. godine.

Klinika za psihijatriju Vrapče: prikazan film Birtija iz 1929.

Namjera prikazivanja gotovo sto godina starog filma ovom prigodom bila je višestruka. S jedne strane, radi se o filmu koji je, s javnozdravstvenom nakanom, u produkciji Škole narodnog zdravlja režirao Joza Ivakić. Kao takav, film je u svoje vrijeme bio i više nego uspješan, mogli bismo reći svojevrsni „block-buster“, budući kako ga je pogledalo gotovo 25 milijuna ljudi. Naime, kamioni s projektorima donosili su film i u najzabačenija sela, a što je nerijetko tadašnjem stanovništvu, bilo i prvi susret s filmom općenito.

S druge strane, radi se o filmu koji se bavi izrazito, i dan danas, važnom problematikom ovisnosti o alkoholu, koje ne samo kako je i dalje najzastupljenija ovisnost u našem zdravstvenom sustavu uključivši, dakako i onaj koji skbi za psihičko zdravlje, nego je i unatoč tome i dalje često praćena brojim predrasudama. U tome smislu, javnost, ali i dio medicinara, je i danas ovisnosti sklono tumači kao moralno poskliznuće, odraz slabosti volje ili pogrešnih izbora, a ne kao (javno)zdravstveni problem.

Ovaj gotovo 100 godina stari film „Birtija“, sada ponovno oživljen mukotrpnim radom stručnjaka iz Hrvatskoga državnog arhiva te dodatno oplemeljen „ozvučenjem“ glazbom „uživo“, međunarodno poznatog sastava LHD, prenosi zaista snažnu poruku o mogućim posljedicama zlorabe alkoholnih pića.

Navedeno su u svojim uvodnim riječima naglasili domaćini ove prigodne „filmske tribine“, ravnateljica prof. dr. sc. Petrane Brečić te ovom prilikom voditel, a inače pomoćnik ravnateljice doc. dr. sc. Marko Ćurković te njezini sudionici:

  • Vjeran Pavlinić, načelnik Odsjeka za zaštitu, digitalizaciju i restauraciju audiovizualnog gradiva Hrvatske kinoteke Hrvatskoga državnog arhiva
  • Toni Šarić iz Udruge ljubitelja filma RARE, voditelja projekta Kin-o-zvuk
  • Lada Furlan Zaborac iz sastava LHD
  • prof. dr. sc. Ana Borovečki, pomoćnica ravnateljice i pročelnica Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”

te dva psihijatra Klinike, stučnjaka iz područja ovisnosti:

  • prof. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnika Zavoda za liječenje ovisnosti i
  • prim. dr. sc. Ivan Ćelić, pročelnika Zavoda za dualne poremećaje.