x
x

Održana projekcija filmova snimljenih u ŠNZ-u: Birtija i turopoljska zadruga

  12.12.2022.

Premijera restauriranih kopija filmova "Birtija" i "Jedan dan u turopoljskoj zadruzi" snimljenih u ŠNZ "Andrija Štampar" bila je 12.12. u Zagrebu (Tuškanac)

Održana projekcija filmova snimljenih u ŠNZ-u: Birtija i turopoljska zadruga

Premijera restauriranih kopija filmova Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ pod Birtija i Jedan dan u turopoljskoj zadruzi održana je12.12.2022. godine u kino dvorani Tuškanac. Filmove je restaurirala Hrvatska Kinoteka Hrvatskog državnog arhiva u sklopu programa Restauracije: Dragulji hrvatske baštine.

Film Birtija snimljen 1929. godine govori o problemu alkoholizma u slavonskom selu i uspješan je primjer upotrebe igranog filma u obrazovne svrhe. Drugi restaurirani film Jedan dan u turopoljskoj zadruzi snimljen 1933. najpoznatiji je film Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i jedan od najboljih hrvatskih dokumentaraca uopće. Oba filma pripadaju nijemoj filmskoj baštini ŠNZ-a što je i razlog da he projekciju pratio Vitomir Ivanjek na klaviru.

Više o programu: http://kinotuskanac.hr/cycle/restauracije-dragulji-hrvatske-filmske-bastine i https://www.facebook.com/events/678673220524586?ref=newsfeed

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar