x
x

Stabilan ili malo povišeni BMI smanjuje rizik od prijeloma u starijoj dobi?

  22.05.2024.

Osobe čiji se indeks tjelesne mase (BMI) u srednjoj životnoj dobi blago povisi od normalne do blago prekomjerne tijekom razdoblja života 30 godina, imaju manji rizik od prijeloma u starijoj dobi, objavljeno je u časopisu Osteoporosis International.

Stabilan ili malo povišeni BMI smanjuje rizik od prijeloma u starijoj dobi?
Blagi porast tjelesne mase u srednjoj životnoj dobi može smanjiti kasniji rizik od prijeloma

Ovaj nalaz o blagom porastu tjelesne mase i rizik od prijeloma uspoređeni su s ispitanicima čija je tjelesna masa pala s prekomjerne težine na normalnu težinu u srednjim godinama.

Zihao Xin s Fakulteta za javno zdravstvo Sveučilišta u Bostonu i njegovi suradnici ispitali su povezanost kretanja vrijednosti BMI-a u srednjoj životnoj dobi i rizik od prijeloma u starosti. Analiza je uključila 1772 sudionika iz Framingham Original Cohort Study.

Istraživači su otkrili da je u usporedbi s BMI-om krivulja u posljednjoj skupini u kojoj je prekomjerna tjelesna masa pala na normalnu imala veći rizik od prijeloma nakon 65. godine (omjer rizika, 2,22). U sekundarnoj analizi sličan je uzorak uočen za prijelome donjih ekstremiteta (zdjelica, kuk, noga i stopalo).

Istraživači naglašavaju važnost održavanja stabilnog BMI-a tijekom odrasle dobi kako bi se smanjio rizik od prijeloma u kasnijoj životnoj dobi. Za osobe s prekomjernom tjelesnom masom i koje žele smršaviti potrebno je napraviti strategiju kako izbjeći gubitak koštane mase tijekom ovog razdoblja kako bi se smanjio rizik od prijeloma. To je osobito važno u sadašnjem trenutku kad bilježimo povećanu uporabu novih lijekova u borbi protiv pretilosti.