x
x

SAD: 12 % odraslih osoba koristilo je GLP-1 agoniste

  18.05.2024.

Prema rezultatima nove ankete KFF-a (The independent source for health policy research, polling, and news.) o praćenju zdravlja, objavljene 10. svibnja, jedna od osam odraslih osoba (12 %) tvrdi da je bilo kada uzimala GLP-1 (glukagonu-sličan peptid-1) agoniste, a 6 % da ih trenutno koristi.

SAD: 12 % odraslih osoba koristilo je GLP-1 agoniste

Alex Montero iz KFF Healtha i suradnici analizirali su podatke prikupljene od 23. travnja do 1. svibnja 2024., online i telefonski, od 1479 odraslih Amerikanaca na engleskom i španjolskom jeziku.

Rezultati su sljedeći:

- GLP-1 agoniste koristi 43 % ispitanika zbog dijabetesa, 25 % zbog bolesti srca, a 22 % zbog prekomjerne tjelesne mase ili debljine.

- Prema rasi, koriste se kod 18% odraslih crne rase, 13% latinoamerikanaca i 10% bijelaca.

- Većina korisnika je izjavila da su uzimali lijek za liječenje kroničnog stanja, uključujući dijabetes ili bolesti srca (62 %), dok 4 od 10 tvrdi da su ga uzimali prvenstveno kako bi izgubili tjelesnu masu.

- Više od polovice korisnika (54 %) je izjavilo da teško podnose troškove, uključujući i 22 % kojima je to „vrlo teško“.

- Čak i među odraslim osiguranim korisnicima, 53 % je izjavilo da je trošak teško podnošljiv.

Otprilike osam od deset (79 %) odraslih koji su uzimali GLP-1 agonise izjavilo je da su te lijekove ili recept za njih dobili od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili specijaliste, dok ih je manji broj izjavio da su ih dobili od online pružatelja usluga ili preko web stranice (11 %), lječilišta ili estetskog medicinskog centra (10 %), ili negdje drugdje (2 %).