x
x

Novi alat nudi dijagnostičku prednost za dijabetičku neuropatiju

  09.03.2024.

Difuzno optičko mjerenje je optički modalitet koji se razvija i pruža brzo i prijenosno rješenje za procjenu mikrocirkulacije. Difuzno optičko mjerenje protoka krvi u koži obećava u otkrivanju rane dijabetičke neuropatije, nudeći potencijalno jeftino, prijenosno i neinvazivno dijagnostičko rješenje.

Novi alat nudi dijagnostičku prednost za dijabetičku neuropatiju

Promjene na krvnim žilamakod dijabetičara uzrokuju makro i mikroangiopatiju i, konačno, stvaranje gangrene bilo gdje u tijelu. To dovodi do amputacije dijelova tijela kod pacijenata oboljelih od dijabetesa. Stoga je rana dijagnoza dijabetičke neuropatije u njezinoj asimptotskoj fazi ključna.

Ova studija je provedena na Sri Ramachandra Medical College and Research Institute, Chennai, Indija. Studija nije uključivala pojedinosti o rasi ili etničkoj pripadnosti sudionika.

Istraživanje je obuhvatilo 15 osoba nepušača u dobi od 18 do 60 godina: dva s dijabetičkom neuropatijom (DN), osam s dijabetes melitusom (DM) i pet kontrolnih osoba.

Vazokonstrikcijski (spuštena noga) i vazodilatacijski (lokalno zagrijavanje) podražaji primijenjeni su za procjenu promjena protoka krvi na vrhu stopala.

Vrijednosti indeksa protoka krvi (BFI) zabilježene su na početnoj liniji i tijekom stimulacije korištenjem difuzne optičke korelacijske spektroskopije kratkog dometa (DOCS) prilagođene za otkrivanje protoka krvi iz malih dubina.

Analizirane su promjene indeksa protoka krvi među skupinama, korištenjem krivulja radnih karakteristika prijemnika (ROC) i površine ispod krivulje (AUC) za procjenu dijagnostičkog potencijala DOCS sustava.

U kontrolnoj skupini vrijednost indeksa protoka krvi pokazala je pad od 33% zbog posturalnog venoarteriolarnog refleksa (VAR) u spuštenoj nozi i porast od 140% zbog lokalne toplinske hiperemije (LTH).

U skupini DM, promjene indeksa protoka krvi kao odgovor na podražaje bile su 9% odnosno 53% za VAR i LTH, dok je skupina DN pokazala minimalne promjene tijekom VAR-a i LTH (< 5%).

Značajne razlike u vrijednostima indeksa protoka krvi tijekom podražaja LTH primijećene su između DN i DM skupina te između DN i kontrolnih skupina (P < 0,0001).

ROC analiza pokazala je da je LTH bio učinkovitiji od VAR-a u razlikovanju pacijenata s DN od onih s DM i kontrolnih osoba na temelju vrijednosti AUC.

Sustav se može kvalificirati kao potencijalni kandidat kao neinvazivni, jeftini, prijenosni i kontinuirani monitor u ranoj procjeni dijabetičke neuropatije, zaključili su autori.