x
x

Početak akcije 70/26 i „Znaš li svoj broj?“

  26.03.2024.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo službeno su najavljene dvije velike kampanje koje za cilj imaju povećati zdravstvenu prosvijećenost tj. pismenosti o dva ključna čimbenika kardiovaskularnog rizika.

Početak akcije 70/26 i „Znaš li svoj broj?“

Riječ je o arterijskoj hipertenziji i programu "70/26", te o hiperkolesterolemiji tj. dislipidemijama i programu "Znaš li svoj broj?" koje su predstavili akademik Bojan Jelaković u ime Hrvatske lige za hipertenziju, profesor Ivan Pećin u ime Hrvatskoga društva za aterosklerozu, te profesor Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Obje akcije dio su trajne javno-zdravstvene akcije "Lov na tihog ubojicu" koju vodi Hrvatska liga za hipertenziju uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je uočen trend porasta smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. 2022. godine udio preminulih od kardiovaskularnih bolesti u ukupnom broju umrlih osoba iznosio je 39 %, a godinu dana ranije 37 %. Hipertenzivna bolest s 9,2 % uzroka smrti nalazi se na drugom mjestu, ali kada se zbroje svi bolesnici koji su umrli od ishemične bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti, šećerne bolesti i ateroskleroze (bolesnici koji u pravilu imaju povišene vrijednosti krvnoga tlak) tada je nepobitno jasno kako je arterijska hipertenzija tihi ubojica broj 1.
Povišen krvni tlak nalazi se na 2.mjestu (iza pušenja) i kao uzrok invaliditeta. Dvostruko više žena umire od hipertenzivne bolesti u odnosu na muškarce. Pet puta češće nego od karcinoma dojke. Stoga žene moraju uz brigu o preventivnim pregledima dojke, voditi više računa i o povišenom krvnom tlaku.

Prema podacima EH UH 2 (Projekt - Epidemiologija hipertenzije u Hrvatskoj) studije 50,9 % odrasloga stanovništva ima arterijsku hipertenziju. Zahvaljujući brojnim aktivnostima stručnih društava svijest o važnosti hipertenzije je u porastu, kao što je i broj liječenih osoba. No, unatoč svim naporima još uvijek svaki drugi bolesnik nije kontroliran, premda u Hrvatskoj postoje svi potrebni lijekovi.
Drugi rizični faktor za pojavu kardiovaskularnih bolesti je povišen LDL kolesterol koji se nalazi na osmom mjestu kao uzročnik smrti. Prema podacima EHUH 2 studije više od 60 % odrasle populacije ima poremećaj metabolizma lipida, samo jedna trećina je svjesna problema, dok se tek svaki četvrti bolesnik liječi.

Glavni cilj oba programa -"70/26" i „Znaš li svoj broj?“ - je smanjenje kliničke inercije i povećanje adherencije. Programi imaju dva kraka – jedan je usmjeren općoj populaciji i bolesnicima, a drugi zdravstvenim radnicima. U oba će se programi odvijati na dva načina. Jedan je „klasični“ organiziranjem javno-zdravstvenih akcija i obrazovanjem opće populacije i bolesnika razgovorom i dijeljenjem obrazovnih materijala – za opću populaciju, te stručnim simpozijima, seminarima i kongresima – za zdravstvene radnike. No, najveći dio će se odvijati digitalnim putem preko edukativnih platformi koje priprema i vodi digitalni partner Hrvatske lige za hipertenziju i stručnih društava koji su partneri Lige, d8solutions.
Dio edukativnog programa „Lov na Tihog ubojicu“ usmjeren je općoj javnosti, a drugi - HealthMed stručnoj javnosti.

Odvijanje projekta je zamišljeno tako da zdravstveni radnici elektronskim putem dobiju jednostavne  informativne materijale ili prate edukativni webinar,a preporučene smjernice počnu primjenjivati u svakodnevnom radu. Uspjeh navedenih akcija bit će provjeren na znanstveno utemeljen način, korištenjem istih metoda koje su korištene u EHUH 1 i EHUH 2 studijama tako da će biti moguće vrlo precizno izmjeriti uspjeh kampanje.

Uz Hrvatsko društvo za arterijsku hipertenziju i Hrvatsko društvo za aterosklerozu u provođenje ove kampanje važnu ulogu će imati i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatska ljekarnička komora i Udruga medicinskih sestara u arterijskoj hipertenziji.

Izvor: KBC Zagreb