x
x

Ubrzanje kemijskih otkrića pomoću strojnog učenja – ‘RoboChem’

  29.05.2024.

Znanstvenici u Amsterdamu primjenjuju strojno učenje da bi ubrzali proces ostvarenja novih kemijskih otkrića u farmaceutskoj industriji.

Ubrzanje kemijskih otkrića pomoću strojnog učenja – ‘RoboChem’

Tim kemičara sa Sveučilišta u Amsterdamu razvio je autonomnog robota za kemijsku sintezu opremljenog integriranom jedinicom temeljenom na strojnom učenju.

Ovaj robot, nazvan RoboChem, predstavlja uređaj koji služi za iterativno određivanje optimalnih, specifičnih uvjeta fotokemijskih procesa unutar skalabilnog sustava. RoboChem, prvi robot takve vrste, ima potencijal ubrzati potragu za novim spojevima u farmaceutskoj i brojnim drugim industrijama. Rezultati njegove aktivnosti objavljeni su u časopisu Science.

Važnost RoboChema i drugih “računaliziranih” kemijskih sustava leži u generiranju visokokvalitetnih podataka, što će koristiti budućoj upotrebi umjetne inteligencije. U tradicionalnom kemijskom istraživanju samo nekoliko molekula temeljito se istražuje, a rezultati se zatim ekstrapoliraju na naizgled slične molekule. RoboChem generira sveobuhvatni skup relevantnih podataka za svaku molekulu. Sustav također bilježi “negativne” podatke. U trenutnoj znanstvenoj praksi, većina objavljenih podataka odnosi se samo na uspješne eksperimente.