x
x

Značenje bolesti COVID-19 za sigurnost i zdravlje na radu

  20.01.2024.

Cilj istraživanja bio je utvrditi značenje i sadržaja koje je pojavljivanje bolesti COVID-19 imalo na području znanosti o sigurnosti u razdoblju od 2020. do 2022.

Značenje bolesti COVID-19 za sigurnost i zdravlje na radu

Metodom Prizma autori su analizirali 3.992 članka objavljena u časopisima Safety Science, Accident Analysis & Prevention, Journal of Safety Research, Safety and Health at Work, International Journal of Injury Control and Safety Promotion, Sigurnost te Delo in varnost.

Utvrdili su da ta tematika nije privukla veliku pozornost jer ju je obrađivalo nešto više od 1 % autora iz 26 država svijeta. Tematika bolesti COVID-19 u najvećem broju slučajeva bila je obrađivana iz aspekta psihosocijalnih stresora radnoga okruženja (8 istraživanja), organizacijskih mjera za sprečavanje zaraze (4 istraživanja), osobne zaštitne opreme (4 istraživanja) i drugoga, kao što su složenost, sustavni pristup i analiza rizika (3 teorijska članka). Nitko od autora u sigurnosnoj struci „utemeljenoj na dokazima” nije prepoznao moguće opasnosti koje bi proizlazile iz ključnih pokazatelja poput čestoće i ozbiljnosti ozljeda te zdravstvenih problema u organizacijama.

Rezultati istraživanja donose korisne informacije za razvoj znanosti o sigurnosti i struke te pružaju mogućnosti za daljnje istraživanje.