x
x

Cijepljenje protiv COVID-19 spasilo je više od 1,4 milijuna života

  25.01.2024.

Od uvođenja u prosincu 2020., cjepiva protiv COVID-19 smanjila su smrtnost uslijed pandemije za najmanje 57%, spasivši više od 1,4 milijuna života u europskoj regiji SZO. Većina spašenih bili su u dobi od 60 ili više godina, skupini s najvećim rizikom od teške bolesti i smrti od virusa SARS-CoV-2. Samo prvo docjepljivanje spasilo je 700 000 života.

Cijepljenje protiv COVID-19 spasilo je više od 1,4 milijuna života

Ovo su neki od nalaza nove studije SZO/Europe koja otkriva da bi današnji poznati broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u regiji, koji trenutno iznosi 2,5 milijuna, mogao iznositi čak 4 milijuna bez cjepiva. Danas u našoj regiji ima više od 1,4 milijuna ljudi – većinom starijih osoba – koji uživaju u životu jer su donijeli ključnu odluku o cijepljenju protiv COVID-19.

Izvješće otkriva 57% smanjenje smrtnosti među osobama u dobi od 70 do 79 godina i 54% smanjenje smrti među onima u dobi od 60 do 69 godina. Smrtnost je bila 52% manja u dobnoj skupini od 50 do 59 godina. Dobna skupina starija od 80 godina imala je najviše koristi od cijepljenja, sa smanjenjem smrtnosti od 62%.

Među onima u dobi od 25 do 49 godina, primanje druge doze cjepiva rezultiralo je smanjenjem smrtnosti od 48%, iako je primitak cjepiva za drugo i treće docjepljivanje bilo samo 5% u ovoj skupini. Drugim riječima, čak i u ovoj skupini, bez cijepljenja broj umrlih bio bi gotovo dvostruko veći.

Studija SZO/Europe otkriva da je cijepljenje protiv COVID-19 spasilo većinu života u razdoblju kada je varijanta Omicron bila dominantna, od prosinca 2021. do travnja 2023. godine.

Što se tiče utjecaja na mortalitet u regiji u cjelini, Izrael je zabilježio najveće koristi za sve dobne skupine sa smanjenjem od 75%, a slijede ga Malta i Island sa smanjenjem od 72%, odnosno 71%.

Podijeljeno po dobnim skupinama, oni u dobi od 80 i više godina ponovno su vidjeli najznačajnije koristi od cijepljenja protiv COVID-19, sa smanjenjem smrtnosti od 70% na Malti i 71% u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zemlje koje su provele programe ranog cijepljenja koji pokrivaju velike dijelove stanovništva – poput Belgije, Danske, Islanda, Irske, Izraela, Malte, Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva – imale su najveću korist u smislu broja života spašenih cijepljenjem.

Izvješće SZO/Europe naglašava stav Europske tehničke savjetodavne skupine stručnjaka za imunizaciju (ETAGE), koja je dosljedno savjetovala državama članicama da osiguraju da sve osobe koje ispunjavaju uvjete budu u toku sa svojim cijepljenjem protiv COVID-19 u skladu s nacionalnim COVID-19 politikama cijepljenja.

Među izvorima izvješća su tjedni podaci o smrtnim slučajevima od COVID-19 i primijenjenim dozama cjepiva po dobnim skupinama, koje su Europskom sustavu nadzora (TESSy) prijavile 34 od 53 države članice, područja i teritorija u regiji između 2020. i ožujka 2023.