x
x

Završen Projekt eHZZO

  18.12.2023.

Završen Projekt eHZZO – izgradnja integriranog informacijskog sustava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

Završen Projekt eHZZO

U petak, 15. prosinca 2023. godine, u Direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) svečano je obilježen završetak projekta eHZZO – izgradnja integriranog informacijskog sustava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Povodom završetka projekta okupili su se partneri uključeni u projekt, a u završnom događaju u ime sudionika procesa sudjelovali su ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, dr med spec., Jelena Curać, pomoćnica ravnatelja HZZO-a za poslove informatike, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Jakov Parat, direktor tvrtke Atos Convergence Creators d.o.o., te Saša Gogić, operativni direktor tvrtke Atos IT Solutions and Services d.o.o.

Projekt eHZZO sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 15.223.969,74 eura, dok visina sredstava EU sufinanciranja iznosi 12.887.197,08 eura.

Predviđeno razdoblje provedbe projekta je od 1. listopada 2017. do 31. prosinca 2023. godine.

HZZO je u suradnji s Ministarstvom zdravstva kao partnerom potpisao 9. ožujka 2018. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt eHZZO – izgradnja integriranog informacijskog sustava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Cilj ovog projekta je stvoriti temelje za razvoj novih e-usluga za osigurane osobe RH od kojih je jedna - izbor/promjena doktora primarne zdravstvene zaštite.

Kako bi postigao horizontalnu komunikaciju i koordinaciju s ostalim dionicima sustava javne uprave, u skladu s nastojanjima u okviru programa e-Uprava i komunikaciju s relevantnim vertikalnim dionicima zdravstvenog sustava, središnji IT sustav HZZO-a zamijenit će postojeći.

Predviđeni specifični ciljevi ovog projekta su:

  • učinkovito upravljanje financijskim sredstvima u sustavu zdravstvene zaštite,
  • učinkovita kontrola zakonitosti rada i izvršavanja ugovornih obveza,
  • nadzor nad ispostavom računa i naplatom,
  • automatizacija svih poslovnih procesa,
  • stvaranje platforma za upravljanje sustavom zdravstvene zaštite na temelju podataka dobivenih putem informacijskog sustava;
  • omogućavanje integracije sustava s drugim tijelima javne uprave u Hrvatskoj i EU i
  • učinkovito upravljanje ljudskim i materijalnim resursima.

HZZO već ima ponuđene e-usluge kroz platformu e-Građani, a putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostavlja e-poruke upućene osiguranim osobama RH. Te iste usluge podržat će i novi sustav, a osim postojećih usluga, novim će se sustavom realizirati dodatne nove usluge osiguranicima kao npr. izmjena kontaktnih podataka te izbor/promjena doktora primarne zdravstvene zaštite - e-usluga kojom se osiguranicima (građanima RH) daje mogućnost podnošenja zahtjeva za promjenom izbranog doktora primarne zdravstvene zaštite, što predstavlja najčešći razlog dolaska na šalter HZZO-a.

Projektom eHZZO razvijen je novi IT sustav čiji su poslovni ciljevi omogućavanje lakše komunikacije prema vanjskim korisnicima, osiguravanje visoke dostupnosti podataka nužnih za poslovno upravljanje i izvješćivanje, omogućavanje digitalne razmjene podataka s nacionalnim i međunarodnim institucijama te interoperabilnost na svim razinama.

Kroz razvoj ovog integriranog sustava poboljšat će se i druge e-usluge i stvoriti temelji za nove e-usluge, ne samo za osigurane osobe u RH već i za ugovorne subjekte te poslodavce. Ove usluge implementirat će se kao novi servisi koji će omogućiti informaciju u stvarnom vremenu čime će se umanjiti stupanj pogreške i ubrzati poslovni procesi.

Uspostava novog sustava ključna je za postizanje cilja ovog projekata, a to je: efikasnije i transparentno upravljanje sustavom zdravstvene zaštite te otvaranje šireg spektra e-usluga prema osiguranicima i uplatiteljima doprinosa.

Izvor: HZZO