x
x

Hoće li i kada obiteljska medicina dobiti administratore radi rasterećenja?

  29.12.2023.

Hoće li i kada obiteljska medicina dobiti administratore koje traže radi administrativnog rasterećenja, da se mogu više posvetiti pacijentima, te što se poduzima po pitanju nedostatka kadrova u primarnoj zaštiti?

Hoće li i kada obiteljska medicina dobiti administratore radi rasterećenja?

Cilj Ministarstva zdravstva je administrativno rasteretiti liječnike u primarnoj zdravstvstvenoj zaštiti. Poznato je da je jedan od ciljeva reforme zdravstva  jačanje primarne zdravstvene zaštite.

Napravljeni su pomaci u rasterećenju obiteljskih liječnika, a treniutno na tome radi HZZO. Uvođenje e-HZZO aplikacija ima za cilj pojednostavniti procese i olakšati rad u primarnoj zaštiti. 

Osim toga, aktivno se radi na modelima uvođenja administrativne podrške u radu primarne zdravstvene zaštite što će se uvesti s novim modelom ugovaranja.

U okviru izrade nove Mreže, Minisarsrvo zdravstva želi uvesti i mogućnost određenog smanjenja standardnog broja osiguranika po jednom obiteljskom liječniku. Ministar zdravstva je istaknuo da ne želi da se više nikada ne dogodi da se ne raspisuju specijalizacije u razdoblju od 10 godina. Povučena su maksimalna sredstva iz europskih fondova za financiranje specijalizacija. Na razini primarne zaštite ministarstvo je osiguralo financiranje 922 specijalizacije iz ESF Fonda i Nacionalnog programa oporavka i otpornosti te ESF+ fonda. Specijalizaciju je dosad započelo 660 specijalizanata, a neki su već i završili. Početkom iduće godine raspisat će se poziv za 243 specijalizacije doktora medicine i 35 specijalizacija za magistre farmacije koji će se financirati iz ESF+ fonda. Naravno, svoj dio morat će odraditi i lokalna samouprava da bi privukla liječnike u svoju sredinu.

Više: Vlada.gov.rh