x
x

Generički lijekovi nose 68% terapije, a samo 8% u ukupnim troškovima sustava

  22.11.2023.

Postoji rješenje za sprječavanje kritične nestašice generičkih lijekova i što je osobito važno u njegovoj primjeni Hrvatska bi trebala izdvajati tek 30 milijuna eura više proračunskog novca.

Generički lijekovi nose 68% terapije, a samo 8% u ukupnim troškovima sustava

Tako bi isfinancirala dugoročno rješenje za nastavak proizvodnje u RH i sigurnost opskrbe, ali bi i višestruko profitirala. To znači i da bi se time stvorilo konkurentno i otporno tržište te održivo funkcioniranje zdravstvenog sustava, bez potrebe za interventnim nabavama.

Prevedeno na trošak za proračun, zanimljivo, ovo predstavlja povećanje za svega 0,63% udjela izdatka ovih lijekova u ukupnom trošku zdravstvenog sustava.

Naime, trenutno 8% od ukupnih troškova sustava otpada na generičke lijekove, ubuduće bi to bilo 8,63%, ali se rješava gorući problem nestašice jer generička industrija pokriva 68% svih terapija, tj. više od 70 milijuna kutija godišnje izdanih kod nas. To govori u prilog važnosti održive domaće proizvodnje koja je ugrožena, kako tvrde proizvođači, i stoga prema viđenju HUP Udruge proizvođača lijekova iz koje su prijedlozi upućeni Ministarstvu zdravstva, očito će biti potrebni zahvati u propise oko regulacije cijene ali i sustava javne nabave što je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Sastanci na tu temu su u tijeku, a pledira se za uvođenje 2 nova modela: za usklađivanje cijena najugroženijih lijekova s inflacijom kroz automatsku indeksaciju, te za podjelu posla nabave lijekova većem broju proizvođača.