x
x

Konferencija Generički lijekovi – ključ stabilnog sustava i široke dostupnosti

  03.04.2024.

Na nedavnoj konferenciji u organizaciji HUP- Udruge proizvođača lijekova “Generički lijekovi – ključ stabilnog sustava i široke dostupnosti terapija” zaključeno je: “Promjene farmaceutske EU legislative mogu osigurati sigurnost opskrbe lijekovima; Snažna hrvatska generička farmaceutska industrija, uz nacionalnu regulatornu podršku, može zauzeti još važnije važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost pacijentima u Hrvatskoj!”

Konferencija Generički lijekovi – ključ stabilnog sustava i široke dostupnosti

Ovoj konferenciji nazočili su brojni stručnjaci iz redova diplomacije, javnoga zdravstva, nadležnih institucija, udruga pacijenata i farmaceutske industrije te proizvođača okupljenih u HUP – Udruzi proizvođača lijekova. Sudionici su raspravljali o važnosti očuvanja i daljnjeg razvoja farmaceutske industrije u Hrvatskoj kako bi se pacijenti i u Hrvatskoj i u EU i dalje liječili pristupačnim i široko dostupnim terapijama.

Konferencija „Generički lijekovi – ključ stabilnog sustava i široke dostupnosti terapija: efikasni, dostupni i pouzdani – cijenimo li ih samo onda kada nestanu?“ bila je posvećena ključnoj ulozi generičkih lijekova u zdravstvenom sustavu te dugoročnoj održivosti industrije strateški važne za  jačanje europskog i hrvatskog gospodarstva. Konferenciju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL) i to tijekom prve promjene Europske farma regulative u 20 godina, a skupu su nazočili predstavnici institucija, diplomacije, javnoga zdravstva, udruga pacijenata te farmaceutske industrije i proizvođača okupljenih u HUP-UPL.

Reformi paketa zakona na razini EU prethodile su promjene tijekom posljednja dva desetljeća u kojima je Europa prestala biti glavni opskrbljivač lijekova za ostatak svijeta zbog uspona azijskih farmaceutskih proizvođača, koji generičke lijekove mogu jeftino proizvoditi zahvaljujući kombinaciji niskih plaća, značajnih nacionalnih poticaja  te manje strogih propisa poput onih u područjima poput zaštite okoliša, dok su europski proizvođači svjedočili stalnom rastu ulaznih troškova u kombinaciji s pritiskom na smanjenje cijene lijekova. Pandemija korona virusa doista je uzdrmala Europu koja je uočila opasnosti preseljenja ove strateške industrije van njezinih granica, primjerice posljedice indijske zabrane izvoza paracetamola i drugih lijekova.

Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik Uprava Pliva Hrvatska, rekao je: „HUP UPL djeluje 15 godina, a ja posljednjih devet aktivno sudjelujem u radu i sa zadovoljstvom gledam razvoj industrije. Svake godine sve naše članice povećavaju zaposlenost i kapacitete, ulažu u tehnološki razvoj i nove inovativne tehnologije. Mi smo kompleksna i procesno napredna industrija, imamo visokokvalificirane zaposlene, a i industrija smo s velikim brojem žena na rukovodećim pozicijama, što s ponosom ističemo ne samo u Hrvatskoj nego i EU. Generički su lijekovi važni jer daju dostupne terapije kad su potrebne i povećavaju održivost sustava. Vjerujemo da ćemo i u budućnosti dati dodatni doprinos industrijskom i znanstvenom razvoju hrvatskog, ali i europskog gospodarstva kao njegova važna karika.“

Tvrtke okupljene u HUP UPL čine 100% tržišta generičkih lijekova u zemlji, imaju dugu tradiciju proizvodnje na domaćem tlu, neke  i više od stoljeća, a proteklih su nekoliko godina uložile više od 150 milijuna eura u napredne tehnologije te istraživanje i razvoj, koji su ključni za inovacije i razvoj novih lijekova s kako bi povećale dostupnost terapija znatno većem broju pacijenata.