x
x

Preporuke o štetnosti nikotinskih vrećica

  19.11.2023.

Nikotinske vrećice služe kao zamjena za konvencionalne proizvode na bazi duhana i mogu uzrokovati slične zdravstvene rizike pa čak i veće s obzirom na možebitnu visoku količinu nikotina. Sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha (s dodanim aromama), napravljene su za postavljanje između usna i desni, te ne zahtijevaju pljuvanje. Ne sadrže list duhana. Nikotin se apsorbira u krvotok preko sluznice u ustima. Vrećice također sadrže biljna vlakna, arome i zaslađivače.

Preporuke o štetnosti nikotinskih vrećica

Ovisno o primijenjenoj dozi nikotina, izloženost nikotinu može izazvati brojne različite nepovoljne reakcije u organizmu.

Mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca. Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom.

Navedene fiziološke reakcije  mogu predstavljati zdravstveni rizik koji vjerojatno može utjecati – zbog svog potencijala ovisnosti – na ranjive podskupine, kao što su djeca, adolescenti i nepušači.

Ti proizvodi predstavljaju posebnu opasnost za maloljetnike zbog činjenice da je njihovu konzumaciju teško uočiti. Zbog toga postoji nedostatak društvene kontrole roditelja ili drugih odraslih osoba, što može omogućiti ovisnost.

Ovisnost o nikotinu javlja se kada osoba ne može bez nikotina. Naime, na početku uzimanja nikotina, nikotin može dovesti do kratkotrajnog osjećaja ugode koji potiče neodgodivu želju za ponovnim uzimanjem. Što više osoba uzima nikotina, to je veća količina potreba za postizanje i najmanjeg osjećaja ugode. Kada se razvije ovisnost, uzimanjem nikotina ne postiže se više toliko osjećaj ugode koliko osjećaj osposobljenosti za uobičajeno dnevno funkcioniranje. Kada osoba pokuša prestati, doživljava neugodne psihičke i fizičke promjene, odnosno simptome ustezanja od nikotina.

Visok sadržaj nikotina

S obzirom da je prema Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda pročišćeni tekst zakona (NN 45/17, 114/18)  ograničen sadržaj nikotina na  max 1 mg po cigareti, kutija od 20 cigareta odgovara 20 mg nikotina. Ako nikotinska vrećica ima deklarirano 20 mg nikotina po vrećici, a jedno pakiranje ima npr. 18 vrećica, to iznosi 360mg nikotina što je znatno više od 1 kutije cigareta s max 20 mg nikotina. Također, radi se i o različitim vrstama nikotina jer je u cigaretama biljni  (iz duhana) a u  vrećicama sintetski nikotin, čija je apsorpcija i vezanje na receptore drugačiji jer ovisi i o farmaceutskoj čistoći uporabljene sirovine kao i tome da li je čisti sintetski nikotin ili R/S smjesa.

Iako nikotinske vrećice sadrže manje štetnih kemikalija od duhana koji se može pušiti, one i dalje mogu sadržavati  nitrozamine povezane s rakom i nose rizike od nuspojava, uključujući mučninu, štucanje i iritaciju usta.

Stanje u Europi i svijetu

Nikotinske vrećice podliježu raznim propisima diljem svijeta, ovisno o tome kako su definirane i klasificirane, a u mnogim slučajevima nema zakonske regulative

Njemačka –  BAT (British American Tobacco) 2021. uklonio svoje nikotinske vrećice s tržišta u Njemačkoj. Kako su izvijestili industrijski analitičari Tobacco Intelligence, njemački Ured za zaštitu potrošača i sigurnost hrane rekao je da ovi proizvodi nisu regulirani niti duhanskim zakonodavstvom niti zakonodavstvom prehrambenih proizvoda i tako se nisu mogle legalno prodavati.

Skandinavija – godine 2019. Švedska nacionalna uprava za hranu savjetovala je da se nikotinske vrećice sada ne bi trebale regulirati kao hrana jer su namijenjene ispljuvanju, a sadržaj se uglavnom apsorbira kroz usta, a ne u želudac. Nikotinske vrećice trenutno se ne prodaju legalno u Norveškoj.

Australija – kao i kod e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda, nikotinske vrećice su zabranjene u prodaji i dostupne samo na recept.

Kanada – od studenog 2020. kanadska vlada nije odobrila prodaju nikotinskih vrećica i izdala je upozorenje u kojem se navodi da, budući da nikotinske vrećice nisu ocijenjene prema “sigurnosti, učinkovitosti i kvaliteti”, one mogu sadržavati visoke razine nikotina i biti štetne za zdravlje.