x
x

Što su to novi duhanski proizvodi?

  06.03.2019.

Novi duhanski proizvodi su duhanski proizvodi koji ne pripadaju nijednoj od sljedećih kategorija: cigarete, duhan za samostalno motanje, duhan za lule, duhan za vodene lule, cigare, cigarilosi, duhan za žvakanje, duhan za šmrkanje ili duhan za oralnu upotrebu, a stavljen je na tržište nakon 19. svibnja 2014.

Što su to novi duhanski proizvodi?

Stav Svjetske zdravstvene organizacije i članica potpisnica Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom je jasan i nedvosmislen. Nužno je spriječiti uporabu novih duhanskih proizvoda koji su trenutno poznati na tržištu, kao i novonastajućih za koje u ovom trenutku ne znamo, te zaštititi ljude od izlaganja emisijama koji nastaju prilikom zagrijavanja novih duhanskih proizvoda.

Posebno je važno spriječi iznošenje zdravstvenih tvrdnji o novim i nastajućim duhanskim proizvodima, u smislu „smanjene štetnosti“ jer za sada su dokazi i studije manjkavi.

Svjetska zdravstvena organizacije nadalje predlaže primjenu mjera u vezi s oglašavanjem, promicanjem i sponzorstvom novih i nastajućih duhanskih proizvoda u skladu s člankom 13. WHO FCTC, te reguliranje sadržaja i objavljivanje sadržaja novih i nastalih duhanskih proizvoda u skladu s člancima 9. i 10. WHO FCTC-a.

Nužno je regulirati, ograničiti ili zabraniti, prema potrebi, proizvodnju, uvoz, distribuciju, prezentaciju, prodaju i uporabu novih i nastajućih duhanskih proizvoda, u skladu s nacionalnim zakonima.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr