x
x

Populacijska studija: e-cigarete nisu ulazna vrata za pušenje

  30.09.2023.

Najopsežnija studija do sada koja istražuje jesu li e-cigarete ulazna vrata za pušenje ili odvikavanje od njega otkriva da, na razini populacije, nema naznaka da e-cigarete i drugi alternativni nikotinski proizvodi potiču pušenje.

Populacijska studija: e-cigarete nisu ulazna vrata za pušenje

Studija, koju je provelo Sveučilište Queen Mary u Londonu, pronašla je neke dokaze da se e-cigarete natječu s cigaretama i tako mogu ubrzati odumiranje pušenja, ali ovo otkriće je samo okvirno i potrebno je više podataka kako bi se odredila veličina ovog učinka. Istraživanje je objavljeno u časopisu Public Health Research.

Studija je uspoređivala vremenski tijek uporabe i prodaje elektroničkih cigareta sa stopama pušenja i prodajom cigareta u zemljama s povijesno sličnim putanjama pušenja, ali različitim trenutnim propisima o e-cigaretama. Uspoređivane su Ujedinjena Kraljevina (UK) i SAD s Australijom, gdje je zabranjena prodaja e-cigareta koje sadrže nikotin. Također su praćene interakcije između pušenja i nikotinskih alternativa koje su popularne u drugim zemljama, uključujući uporabu oralnih nikotinskih vrećica u Švedskoj i proizvoda koji zagrijavaju, a ne spaljuju duhan u Japanu i Južnoj Koreji, gdje se naširoko koriste.

Pad broja pušača u Australiji bio je sporiji nego u UK-u, te sporiji nego u UK-u i SAD-u među mladima i u nižim socioekonomskim skupinama. Pad prodaje cigareta također se više ubrzao u UK-u nego u Australiji. Porast prodaje grijanih duhanskih proizvoda u Japanu pratio je značajan pad prodaje cigareta.

Istraživači primjećuju da se, budući da ljudi mogu koristiti i cigarete i alternativne proizvode, podaci o prevalenciji za te proizvode preklapaju, pa su potrebna duža vremenska razdoblja da se utvrde bilo kakvi učinci isključivog korištenja novih proizvoda na prevalenciju pušenja. Također kažu da naznake da alternativni nikotinski proizvodi zamjenjuju pušenje – osobito veličina ovog učinka – moraju biti potvrđene kada bude dostupno više podataka. Kako budu dolazili novi podaci o prevalenciji i prodaji, analize će postati informativnije.

Izvornik: Hajek P. Effects of reduced-risk nicotine delivery products on smoking prevalence and cigarette sales: the GIRO observational study. Public Health Research (2023)

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.