x
x

Estrogen može imati važnu ulogu u nastanku ovisnosti o nikotinu kod žena

  29.03.2024.

Novootkrivena povratna sprega koja uključuje estrogen može objasniti zašto žene mogu brže postati ovisne o nikotinu i s manje izloženosti nikotinu od muškaraca. Istraživanje bi moglo dovesti do novih tretmana za žene koje žele prestati s uporabom nikotinskih proizvoda poput cigareta.

Estrogen može imati važnu ulogu u nastanku ovisnosti o nikotinu kod žena

Studije pokazuju da žene imaju veću sklonost nastanka ovisnosti o nikotinu od muškaraca i manje su uspješne u prestanku pušenja. Rad znanstvenika sa Sveučilišta Kentucky u Lexingtonu, ima za cilj razumjeti što žene čini osjetljivijima na ovisnost o nikotinu kako bi se smanjila rodna nejednakost u liječenju ovisnosti o nikotinu.

Istraživači su otkrili da spolni hormon estrogen potiče ekspresiju olfaktomedina, proteina kojeg nikotin potiskuje u ključnim područjima mozga odgovornim za nagrađivanje i ovisnost. Rezultati upućuju na to da bi se moglo ciljano djelovati na interakcije estrogen-nikotin-olfaktomedin i tako pomoći u kontroli konzumacije nikotina.

Ovo istraživanje ima potencijal poboljšati život i zdravlje žena koje se bore s ovisnošću. Ako potvrdimo da estrogen potiče traženje i konzumaciju nikotina putem olfaktomedina, možemo osmisliti lijekove koji bi mogli blokirati taj učinak ciljanjem na izmijenjene puteve. Nadamo se da bi ti lijekovi olakšali ženama da prestanu s konzumacijom nikotina.

Istraživači su koristili velike baze podataka o sekvenciranju gena induciranih estrogenom kako bi identificirali gene koji se eksprimiraju u mozgu i pokazuju funkciju hormona. Pronašli su samo jednu klasu gena koja zadovoljava te kriterije: onu koja kodira olfaktomedine.

Zatim su proveli niz studija sa stanicama ljudske maternice i štakorima kako bi bolje razumjeli interakcije između olfaktomedina, estrogena i nikotina. Rezultati ukazuju da bi estrogenska aktivacija olfaktomedina – koja je potisnuta kada je nikotin prisutan – mogla poslužiti kao povratna petlja za pokretanje procesa ovisnosti o nikotinu aktiviranjem moždanog sustava nagrađivanja kao što je nucleus accumbens.

Istraživači sada rade na ponavljanju svojih rezultata i konačnom određivanju uloge estrogena. Ovo bi saznanje moglo biti korisno onima koji uzimaju estrogen u obliku oralnih kontraceptiva ili hormonske nadomjesne terapije, što bi moglo povećati rizik od razvoja ovisnosti o nikotinu.

Istraživači također žele utvrditi točne signalne putove regulirane olfaktomedinom koji pokreću konzumaciju nikotina i planiraju provesti bihevioralne studije na životinjama kako bi otkrili kako manipulacija povratnom spregom utječe na konzumaciju nikotina.