x
x

Sigurnost i učinkovitost oralnih nutraceutika za liječenje akni

  06.11.2023.

Vitamin B6, vitamin D, zeleni čaj i probiotici među oralnim su nutraceuticima koji mogu koristiti pacijentima s aknama, pokazuju rezultati sustavnog pregleda literature, kojega su proveli autori sa odjela za dermatologiju Brigham and Women's Hospital, Boston, a koja je objavljena online u JAMA Dermatology.

Sigurnost i učinkovitost oralnih nutraceutika za liječenje akni

Istraživači su definirali nutraceutike kao proizvode dobivene iz izvora hrane koji pružaju i prehrambene i medicinske prednosti, poput vitamina, dodataka prehrani i biljnih proizvoda.

Za sustavni pregled pretražili su baze podataka PubMed, Embase, Cochrane Central Register of Controlled Trials i Web of Science od početka do 30. siječnja 2023. kako bi identificirali randomizirana klinička ispitivanja koja su procjenjivala oralne nutraceutske intervencije kao što su vitamini i minerali, botanički ekstrakti, prebiotici i probiotici kod osoba s aknama. Izvukli su ishode koje su prijavili kliničari, ishode koje su prijavili pacijenti i štetne događaje iz uključenih studija i upotrijebili Cochraneov alat za provjeru rizika od pristranosti za procjenu kvalitete dokaza u randomiziranim kliničkim ispitivanjima. Na temelju ovog alata koristili su Agenciju za zdravstvena istraživanja i standarde kvalitete kako bi kategorizirali članke kao dobre, primjerene ili loše kvalitete.

Pretraživanje je dalo 42 jedinstvene studije s 3346 sudionika. Od te 42 studije, 27 ih se smatralo lošom kvalitetom, 11 smatralo se primjerenom kvalitetom, a 4 smatralo se dobrom kvalitetom. Studije dobre kvalitete zasebno su procjenjivale četiri intervencije: vitamin D, ekstrakt zelenog čaja, probiotike i cheongsangbangpoong-tang, biljnu formulu koju je Korejska uprava za hranu i lijekove odobrila za upotrebu kod akni.

11 studija dobre kvalitete ukazalo je na potencijalnu učinkovitost pantotenske kiseline (vitamin B5), masnih kiselina omega-3 (eikosapentaenska kiselina [EPA] i/ili dokozaheksaenska kiselina [DHA]) i omega-6 (gama-linolna kiselina) i probiotici.

Cink je bio najviše proučavani nutraceutik identificiran u pregledu, ali postojala je znatna heterogenost u rezultatima, sa samo nešto više od polovine studija koje su utvrdile da je cink učinkovit. Studije koje su koristile veće doze češće su pokazale da je cink učinkovit. Cink je imao najveću stopu prijavljivanja štetnih učinaka od svih nutraceutika procijenjenih u ovoj recenziji.

Probiotici su imali najviše studija koje su poduprle njihovu učinkovitost, ali su bili na vrlo malom uzorku.

Izvor: JAMA Dermatol. Published online October 25, 2023. doi:10.1001/jamadermatol.2023.3949