x
x

Sumnja na krivotvoreni semaglutid u brojnim zemljama

  01.11.2023.

Savezna agencija za lijekove i medicinske proizvode u Belgiji priopćila je da je zaplijenila lažni semaglutid, lijek koji se primjenjuje za mršavljenje. Injekcijske olovke sadržavale su inzulin.

Sumnja na krivotvoreni semaglutid u brojnim zemljama

Savezna agencija za lijekove i medicinske proizvode priopćila je da je ove godine zadržala devet paketa lijekova GLP-1 poslanih poštom zbog sumnje da su krivotvoreni.

U dva paketa je utvrđeno da se radi o krivotvorenim proizvodima jer lijekove nisu proizveli registrirani proizvođači GLP-1 lijekova. Laboratorijska analiza potvrdila je da je jedan proizvod sadržavao inzulin.

Nekoliko ljudi je hospitalizirano u Austriji nakon korištenja navodno krivotvorenog semaglutida, objavila je regulatorna agencija. Bolesnici su razvili nuspojave koje su upućivale da je aktivna supstanca u proizvodima inzulin umjesto semaglutida, ali to nisu potvrdili u analizama.

U međuvremenu, Britanija je prošlog tjedna upozorila javnost da ne kupuju potencijalno krivotvorene proizvode za mršavljenje za koje se tvrdi da sadrže semaglutid ili liraglutid i to nakon izvješća o malom broju hospitalizacija.

Glasnogovornik australske Uprave za lijekove i medicinske proizvode izjavio da je agencija ove godine identificirala 14 slučajeva krivotvorenih lijekova za pretilost.

Europska agencija za lijekove potvrdila je da se krivotvoreni lijekovi ne mogu kupiti u ljekarnama, dakle u maloprodaji. Europski sustav za provjeru lijekova provodi digitalni nadzor lijekova koje izdaju farmaceuti u ljekarnama.