x
x

Simpozij „Pokaži srce“ – novi iskoraci u sportskoj medicini

  11.10.2023.

Osijek je domaćin simpoziju pokaži srce na kojem će biti predstavljeni novi iskoraci u sportskoj medicini. Projekt Pokaži srce kojeg je prije nešto više od godinu dana pokrenuo PSK uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša.

Simpozij „Pokaži srce“ – novi iskoraci u sportskoj medicini

Uoči važne kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo, koju hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtak, 12. listopada u Osijeku igra protiv Turske, vodeći hrvatski stručnjaci na osječkom Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayera, isti dan u 13 sati predstavit će najnovija dostignuća i podijeliti iskustva u ovom iznimno važnom području. Raspravljat će o aktualnim temama te se osvrnuti na velike sportske izazove današnjice, ali i predstaviti nove iskorake  u sportskoj medicini koji osiguravaju sigurniju budućnost profesionalnih sportaša.

Listu uglednih imena predvode dr. sc. Mirela Marić koja će predstaviti personaliziranu prehranu – formulu za sportski uspjeh, dr. sc. Tomislav Vlahović koji će govoriti o metodama oporavka u modernom nogometu i iskustvima hrvatske nogometne reprezentacije dok će doc. dr. sc. Ivo Dumić Čule predstaviti radiološku dijagnostiku sportskih ozljeda. Prof. dr. sc. Martina Smolić govorit će o uporabi anabolika i jetrenim oštećenjima kod sportaša, a doc. dr. sc. Hrvoje Roguljić upozorit će na ozbiljnu temu srčane smrti u sportaša. Doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija predstavit će projekt preventivni sportski pregledi Pokaži srce kojim je do sada omogućeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda sportašima diljem Hrvatske.

Upravo u okviru aktivnosti sportsko-zdravstvene platforme Pokaži srce, posjetitelji će na dan nogometne utakmice, u četvrtak 12. listopada, u sklopu službene Fan zone ispred novog osječkog stadiona Opus Arena, od 12 do 20 sati imati priliku besplatno obaviti medicinske pretrage važne za zdravlje i zdravo bavljenje sportom. One uključuju klinički pregled liječnika s auskultacijom uz mjerenje tlaka i pulsa, uz osobnu i obiteljsku anamnezu, pregled glave, vrata, trupa i ekstremiteta, fizikalni pregled pluća srca i trbušnih organa, kompletna antropometrijska mjerenja – visina, težina, 12-kanalni elektrokardiogram (EKG), spirometrija, mjerenje glukoze, mjerenje tjelesne kompozicije analitičkom vagom, fizioterapijska procjena, nutricionističko savjetovanje, pregled vida te se savjetovanje s nutricionistima, fizioterapeutima i liječnicima specijalistima sportske medicine.