x
x

FitnessIndex™ - planiranje treninga i procjena razine zdravstvenog fitnesa

  01.03.2018.

Cilj ovog projekta je razviti programe edukacije za liječnike i "fitnes" instruktore, kreirati standarde za implementaciju u fitnes i sportske centre, i implementirati preporuke koje postoje na razini EU. Razvoj ovog projekta obuhvatit će liječničku praksu, radnike u fitnes i sportskim centrima, nadležne organizacije te širu javnost.

FitnessIndex™ - planiranje treninga i procjena razine zdravstvenog fitnesa

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (eng. World Health Organization, WHO) zdravlje je stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti. 

Zato je tjelesno zdravlje jedna od više komponenti koje definiraju zdravlje čovjeka. Za pravovremeno otkrivanje i liječenje otkrivenih bolesti potrebno je obavljati periodično (jednom godišnje) sistematske liječničke preglede. Kada pregled pokaže da ste zdravi, pitanje je koliko ste zdravi, odnosno, koja je razina vašeg tjelesnog zdravlja?

Razina tjelesnog zdravlja zavisi o tjelesnoj spremnosti - fitnesu da se suprotstavi tjelesnom opterećenju, a može biti usmjerena prema zdravlju - zdravstveni fitnes ili sportskoj izvedbi - sportski fitnes.   

FitnessIndex™ je standardizirani protokol testova koji razvijaju stručnjaci s Fitnes učilišta i partneri Trainer4You, BaseTraining i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, putem Erasmus+ programa sufinanciranja, kojim se procjenjuje stvarna razina zdravstvenog fitnesa utemeljenog na znanstvenim dokazima. 

Upotrebom FitnessIndex™ protokola trener/operater/FitnessIndex Expert dobiva rezultate koje koristi za planiranje treninga i utvrđuje je li potreban dodatni pregled liječnika. Na kraju svih procjena vidi se je potrebno planirati napredak ili samo održavanje određene fitnes komponente.

Preko projekta FitnessIndex™ provodi se i edukacija za liječnike. Tako su trener i liječnik tim koji će po standardima brinuti o pojedincu, njegovom zdravlju i fitnesu.

Svrha testiranja komponenti zdravstvenog fitnesa je:

  • educirati vježbača o njegovom trenutnom statusu;

  • upotreba rezultata u izradi individualiziranog programa vježbanja; 

  • procjena učinkovitosti provedenog programa vježbanja;

  • inspirirati vježbača da napravi odgovarajuće korake u poboljšanju stanja.

Izvor: www.stampar.hr