x
x

Utjecaj tjelesne aktivnosti na sastav mikrobiote i sportske izvedbe

  01.11.2019.

Tjelovježba, uz pravilnu prehranu, zauzima visoko mjesto u prevenciji raznih bolesti. Sve više ljudi bavi se raznim sportskim aktivnostima rekreativno i/ili profesionalno.

Utjecaj tjelesne aktivnosti na sastav mikrobiote i sportske izvedbe

Tjelesni i biokemijski zahtjevi u sportu postavljaju određene zahtjeve na tijelo pojedinca. U sportovima izdržljivosti izuzetno su važni ravnoteža elektrolita i unos određenih biološki hranjivih tvari. Jedna od njih su i probiotici.

Probiotici su definirani kao živi mikroorganizmi koji, kada se primjenjuju u odgovarajućim količinama i na odgovarajući način, djeluju pozitivno na organizam pojedinca. Na taj način se pomaže mikrobioti u uspostavljanju ponovne ravnoteže ili poboljšanja pojedinih funkcija tijela. Sama mikrobiota ima važnu ulogu u proizvodnji, skladištenju i trošenju energije dobivene iz hrane, kao i utjecaj na razne upale, redoks reakcije i status hidratacije.

Ovim radom prikazat će se utjecaj vrste probiotičkog soja/kulture mikroorganizama, preporučenog dnevnog unosa i način primjene na mikrobiotu i performanse sportaša, te na sportske rezultate.

Dr. sc. Lea Pollak, dipl. ing.
HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO, ZAGREB