x
x

Endoskopska operacija sinusa nema utjecaja na komorbidnu astmu

  09.10.2023.

Endoskopska sinusna kirurgija (ESS) nema značajan utjecaj na simptome astme kod pacijenata s kroničnim rinosinuitisom do godinu dana nakon zahvata, pokazala je studija na 64 pacijenta. Studija je prva poznata koja procjenjuje utjecaj ESS-a na težinu astme u stvarnom svijetu, a prezentirana je na godišnjem sastanku Američke akademije za otorinolaringologiju – kirurgiju glave i vrata (AAO-HNS) 2023.

Endoskopska operacija sinusa nema utjecaja na komorbidnu astmu

Autori studije s klinike Mayo analizirali su podatke 185 odraslih osoba s astmom i kroničnim rinosinuitisom koji su bili podvrgnuti ESS-u na klinici Mayo na Floridi između 2013. i 2023. Ocijenjena je težina astme do 3 mjeseca prije i 1 godinu nakon operacije. Ozbiljnost astme kod pacijenata klasificirana je kao blaga, umjerena ili teška na temelju trenutnih smjernica Globalne inicijative za astmu uz korištenje lijekova.

Konačna populacija studije uključivala je 64 bolesnika; Njih 42 (66,7%) imalo je kronični rinosinuitis s nosnim polipima. Ishodi su uključivali razlike u težini astme, dozama lijekova za astmu i broju lijekova.

Nije bilo značajne razlike u mjerama blage, umjerene ili teške astme prije i nakon ESS-a u McNemarovom parnom testu. Slično tome, nije pronađena razlika prije i nakon ESS-a u pogledu ukupne doze inhaliranog kortikosteroida, broja propisanih lijekova ili kontrole bolesti.

Prijašnje studije su pokazale da ESS poboljšava parametre kao što su rezultati testa plućne funkcije ili sinonazalni ishodi, no otkrića ove studije pokazuju da ESS ne utječe značajno na težinu astme ili trendove u liječenju, uključujući broj i/ili dozu lijekova, u svakodnevnoj praksi.

Glavna poruka je da, iako postoji jaka korelacija između kroničnog rinosinuitisa i astme, ne čini se da sam ESS poboljšava liječenje. Međutim, nova otkrića pokazala su da pacijenti mogu doživjeti duže razdoblje bez potrebe za lijekovima za ublažavanje simptoma u ranom postoperativnom razdoblju.

Ova će studija omogućiti informiraniju raspravu temeljenu na dokazima s pacijentima i njihovim pružateljima primarne zdravstvene zaštite i/ili pulmolozima o tome što očekivati ​​kao ishode astme nakon endoskopske operacije sinusa.