x
x

Grupna terapija za djecu s poremećajem iz spektra autizma za razvoj vještina

  22.09.2023.

Grupne terapije za visokofunkcionalnu djecu s poremećajem spektra autizma i teškoćama socijalne interakcije, rad objavljen u Zborniku radova Hrvatskog časopisa za javno zdravstvo.

Grupna terapija za djecu s poremećajem iz spektra autizma za razvoj vještina

Visokofunkcionalna djeca koja imaju teškoće povezane s poremećajem spektra autizma i teškoćama socijalne komunikacije uključuju se u školovanje prema redovitom programu s vršnjacima. Ovakav inkluzivan pristup neophodan je za njihovo ostvarivanje. Međutim, klinički često svjedočimo kako visokofunkcionalna djeca koja imaju navedene teškoće, iako su uključena u redovna razredna odjeljenja, teško ostvaruju socijalne kontakte i teško razvijaju prijateljstva. Stoga smo odlučili uvesti grupne terapije za poticanje socioemocionalnog razvoja, socijalnih kontakata i razvijanje komunikacijskih vještina.

Cilj projekta je realizirati grupne terapije za visokofunkcionalnu djecu s teškoćama povezanim s poremećajem spektra autizma i teškoćama socijalne komunikacije s područja Istarske županije kako bi im se omogućilo uvježbavanje socijalnih i komunikacijskih vještina te pružila psihosocijalna podrška. Grupne terapije provode se u Specijalnoj bolnici Martin Horvat Rovinj-Rovigno, a provode ih psihologica i edukacijske rehabilitatorice.

Prvo su se provele pilot grupe kako bi pratili interakciju djece. Zatim smo osmislili terapijski ciklus u trajanju od tri mjeseca. Terapije se održavaju svakih 15 dana, traju 90 minuta te se sastoje od dva dijela. U prvom dijelu provode se aktivnosti rehabilitacije putem pokreta, a u drugom dijelu provodi se psihosocijalna podrška.

Roditelji su upućeni u terapijske aktivnosti. Primjećujemo povoljan učinak kod djece nakon uključivanja u terapijske grupe i to ponajviše u vidu izražavanja vlastitih želja, održavanja pažnje tijekom komunikacije te iniciranju socijalnih kontakata. Provođenjem grupnih terapija obogaćuje se ponuda terapijskih postupaka za djecu s teškoćama u razvoju pogotovo za onu djecu koja u redovnom školskom sustavu nemaju stalnu stručnu podršku. Daljnjim radom želimo privući još djece kojima je potrebna ovakva podrška te razvijati daljnje metode uz znanstveni angažman.

Ivana Frančula Modrčin, Renata Peharec Ramov, Khrystyna Zahoriy, Mladen Jašić, Angiada Prskalo, Dina Dežmar, Ines Pučić, Svjetlana Tončetić Bogović