x
x

Postpartalna depresija češća kod žena s psihijatrijskim poremećajem u obitelji

  03.09.2022.

U sustavnim pregledu i metaanalizi objavljenoj u časopisu JAMA Psychiatry, autori naglašavaju da majke koje u svojoj obiteljskoj anamnezi imaju bilo koji psihijatrijski poremećaj, imaju gotovo dvostruko veći rizik razvoja postpartalne depresije.

Postpartalna depresija češća kod žena s psihijatrijskim poremećajem u obitelji

Informacije o prisutnim psihijatrijskim poremećajima u obiteljskoj anamnezi relativno je lako identificirati jer se radi o rutinskoj prenatalnoj skrbi i osnovnoj komunikacije između trudnica i liječnika. Rana identifikacija omogućuje pravovremenu i ciljanu intervenciju za sprječavanje razvoja postpartalne depresije ili bar ublažavanje posljedica.

Mette-Marie Zacher Kjeldsen sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj i suradnici ispitali su povezanost između obiteljske anamneze u kojoj postoji neki psihijatrijski poremećaj i rizik za razvoj postpartalne depresije unutar 12 mjeseci nakon poroda. U istraživanje je uključeno 26 studija, s 100.877 žena.

U metaanalizi, istraživači su otkrili da je omjer izgleda za razvoj postpartalne depresije povećan u slučaju kad su majke imale pozitivnu obiteljsku anamnezu na neki psihijatrijski poremećaj (omjer izgleda, 2,08), što odgovara omjeru rizika od 1,79 uz pretpostavku da je prevalencija postpartalne depresije u općoj populaciji 15 posto.