x
x

Obilježavanje Dana prava osoba s duševnim smetnjama

  06.06.2023.

Hrvatski Sabor donio je odluku o proglašenju 6. lipnja Danom prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj. Mentalno zdravlje sastavna je i neizostavna komponenta zdravlja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja je mentalno zdravlje prepoznala jednim od javnozdravstvenih prioriteta, problemi povezani s mentalnim zdravljem su u globalnom porastu.

Obilježavanje Dana prava osoba s duševnim smetnjama

Širom svijeta raste svijest o važnosti mentalnog zdravlja i pružanja usluga i podrške koje su usmjerene na osobu te se promiče pristup orijentiran na oporavak i utemeljen na ljudskim pravima. Ova svijest dolazi zajedno uz spoznaju da su usluge zaštite mentalnog zdravlja u brojnim zemljama nedostupne, lošije kvalitete i sklone kršenju ljudskih prava. Neprihvatljivo je da ljudi koji koriste usluge mentalnog zdravlja mogu biti izloženi neljudskim životnim uvjetima, štetnim postupcima liječenja, nasilju, zanemarivanju i zlostavljanju. Osobe s duševnim smetnjama u svim društvima i svim vremenima imaju specifičnu poziciju. Zbog prirode zdravstvenog stanja ove osobe često nisu u mogućnosti adekvatno se brinuti o svojim pravima i interesima te predstavljaju jednu od najobespravljenijih kategorija bolesnika i ujedno jednu od najobespravljenijih društvenih skupina uopće. Iako velik broj država svijeta, pa tako i Hrvatska, ima kvalitetne zakonske okvire za zaštitu osoba s duševnim smetnjama uvijek postoji mogućnost   nepridržavanje ovih zakona i manjak svijesti o potrebi provedbe zakona što dovodi do zakinutosti u pravima ovih osoba.

Povodom obilježavanja Dana prava osoba s duševnim smetnjama ove godine Klinika za psihijatriju Vrapče i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji i uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda u Hrvatskoj, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog psihijatrijskog društva organiziraju konferenciju ”Transformacija institucija skrbi za mentalno zdravlje promicanjem kulture oporavka i poštivanja ljudskih prava”.

Konferencija će se održati u utorak, 6. lipnja 2023. godine s početkom u 10 sati u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče.

U sklopu konferencije, sljedeći dan, u srijedu 7. lipnja 2023. godine, održava se radionica na koju se pozivaju sve psihijatrijske institucije da pošalju svoje predstavnike. Cilj radionice kojoj je izrada plana promjena u skladu s izgradnjom kulture oporavka i poštivanja ljudskih prava.