x
x

Obilježen Dan prava osoba s duševnim smetnjama

  14.06.2023.

Dana 6. i 7. lipnja 2023. godine, u Klinici za psihijatriju Vrapče je u krugu iznimno cijenjenih suradnika i stručnjaka već tradicionalno obilježen Dan prava osoba s duševnim smetnjama, konferencijom pod nazivom ”Transformacija institucija skrbi za mentalno zdravlje promicanjem kulture oporavka i poštivanja ljudskih prava”.

Obilježen Dan prava osoba s duševnim smetnjama

Svrha ove konferencije bila je promicati sustave skrbi usmjerene oporavku i zaštiti temeljnih ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama, a s ciljem uspostave i održavanja učinkovitog, djelotvornog, svima dostupnog, pravovremenog, cjelovitog i sveobuhvatnog sustava skrbi za psihičko zdravlje.

Posebno nas čini ponosnim činjenica da je u ovome smislu Klinika za psihijatriju Vrapče, bila i ostala, svojevrsna perjanica u Hrvatskoj, no i šire, na ovim prostorima. Kako je u svom uvodnom, pozdravnom govoru i naglasila ravnateljica Klinike, prof. prim. dr. sc. Petrana Brečić, isto je odraz dugogodišnjih, središnjih težnji uspostave skrbi koja stavlja osobe u središte, one potrebite skrbi i one koji istu pružaju, koja je tim osobama blizu, u doslovnom i prenesenom smislu, prilagođenija njihovim potrebama i potrebama njihovih bližnjih, no i sustav skrbi koji je u stanju promatrati sam sebe, koji je osjetljiv na razloge svih onih kojih se tiče i dotiče te koji teži stalnom unapređenju, doduše, uvijek u nesavršenim okolnostima.