x
x

Biološka podloga opće anestezije

  18.03.2023.

Opća anestezija i svijest pripadaju zagonetnim područjima neuroznanosti i neraskidivo su vezane. Točan mehanizam opće anestezije nije poznat.

Biološka podloga opće anestezije

Tijekom 175 godina, od prve eterske narkoze, pridružena smrtnost drastično se smanjila, a liječenje i dijagnostika neslućeno proširila uporabom anestezije.
Grčka riječ an-esthesia podrazumijeva stanje bez osjeta. Ipak, anestetici različito djeluju na sluh i vid. Slušni evocirani potencijali mogu se snimati u raznim vrstama i dubinama anestezije.

Sluh je evolucijski zaštićen. Životinje u zimskom snu čuju kako bi na vrijeme izbjegle opasnost. Za razliku od slušnih, vidni evocirani potencijali su osjetljivi i gube se primjenom i neznatne količine anestetika.

U neuroznanosti redukcionizam ograničava rezultate. Didaktičke podjela anestetika na lokalne i opće ne zadovoljava. Lokalni anestetici mijenjaju aksonalni transport, a opći djeluju u sinapsama. Obje vrste mogu značajno mijenjati imunosni sustav pa je podjela dobra za studente, ali ne zadovoljava istraživače.

Vodeći neurobiolozi su predložili svojevrsni manifest (1) u kojem istraživanja stavljaju na tri razine: temeljnu molekularno-staničnu, srednju u kojoj se istražuje povezanost dijelova mozga i najvišu, globalnu, u kojoj se istražuju fenomeni koji zahtijevaju sudjelovanje svih dijelova mozga.

Istraživanja konektivnosti trebala su značajno pridonijeti razumijevanju opće anestezije. Kritički osvrt, nakon dva desetljeća, podjeli može priznati samo umjerenu uspješnost.
Literatura;
Das Manifest. Gehirn und Geist, 6/2004.

Ante Sekulić