x
x

Anesteziološki pristup bolesniku s transplantiranim plućima

  21.02.2021.

Anesteziološki pristup bolesniku s transplantiranim plućima – prikaz bolesnika s pregledom literature objavljen u Liječničkom vjesniku.

Anesteziološki pristup bolesniku s transplantiranim plućima

Transplantacija pluća terapija je izbora u bolesnika s posljednjim stadijem plućne insuficijencije uzrokovane najčešće kroničnom bolesti pluća, idiopatskom plućnom fibrozom ili cističnom fibrozom.

Stopa preživljenja bolesnika s transplantiranim plućima posljednjih je godina u porastu, kao i potreba za kirurškim intervencijama i anestezijom u tih bolesnika, i to zbog različitih stanja od kojih su najčešća intraabdominalna.

Anesteziološki pristup sjedinjuje poznavanje zdravstvenog stanja bolesnika i nuspojava imunosupresivne terapije te fiziologiju i patofiziologiju transplantiranih pluća kako bi odabir anesteziološke tehnike, a time i liječenja bolesnika s transplantiranim plućima imao što povoljniji ishod.

Prikazujemo bolesnika koji je nakon obostrane transplantacije pluća podvrgnut općoj anesteziji radi operacije nediferenciranog karcinoma nosa, a kako bismo približili anesteziološke postupke u ove vulnerabilne skupine bolesnika.

Anita Visković, Renata Curić Radivojević, Slobodan Mihaljević, Krešimir Gršić