x
x

Slikovnica kao inovativni pristup informiranja djece i roditelja o anesteziji

  14.02.2024.

Dana Krajem siječnja 2024. godine u prostorijama gradske knjižnice „Marko Marulić“ u Splitu, održana je promocija slikovnice „ Nešto ćeš lijepo sanjati“, autorice šibenske anesteziologinje dr. Danći Mihovilčević u organizaciji HLZ- podružnice Split i AMZH- podružnice Split. Promotori knjige su bili doc. dr. sc. Mihajo Lojpur, doc. dr. sc. Zdeslav Benzon. i prof. emer. Duška Martinović Kaliterna.

Slikovnica kao inovativni pristup informiranja djece i roditelja o anesteziji

Slikovnica predstavlja inovativni pristup informiranja djece i njihovih roditelja o prijeoperativnoj pripremi, samoj anesteziji i neposrednom postoperativnom tijeku. Slikovni način prikazivanja i jezik slikovnice prilagođen je dječjoj dobi kako bi se otklonio stres i strah od anestezije, kako same djece tako i roditelja, te postigla njihova bolja suradljivost.

To je bila prilika za susret splitskih i šibenskih liječnika te dogovor rukovodstva podružnica za daljnju zajedničku suradnju. Splitska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora kupila je 60 komada slikovnice za djecu u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja su u potrebi anestezije iz kirurške i stomatološke skrbi. 

O autorici i slikovnici

Danći Mihovilčević, dr. med., spec, anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenje, uži spec. intenzivne medicine, zaposlena je u Općoj bolnici Šibensko- kninske županije u Službi anestezije i JIL-a . Posebni interes stavlja na liječenje boli i povijest medicine u Šibeniku. Bavi se i humanitarnim radom – dugogodišnja je predsjednica Lige protiv raka ŠKŽ-a. U slobodno vrijeme izrađuje nakit, crta po torbama, izrađuje slike od suhog cvijeća oshibana tehnikom, a izrađuje i pletene igračke amigurumi tehnikom. Svoje uratke poklanja prijateljima ili u humanitarne svrhe.